hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Piacosodik és kétsebességes lesz

A jövő egészségügyében a magánbiztosításokon keresztül kiszervezett szolgáltatásokkal el fogjuk kerülni a közkórházakat, a nagy, életet veszélyeztető beavatkozások viszont maradnak az állami rendszerben. A G7 interjúja Lantos Gabriellával, a Róbert Károly Magánkórház operatív igazgatójával.

Az olcsó biztosítások megjelenése miatt jelentős felfutás előtt van a hazai magánegészségügy. A piac egyre több nagybefektetőt érdekel, legutóbb tavaly ősszel a Csányi-csoport belépése jelezte nagyon egyértelműen az új irányt. A megjelenő nagy intézmények az egyre komplexebb és magasabb minőségű ellátásukkal a kisebb magánszolgáltatókra halálos veszélyt jelentenek.

A 2008-as vizitdíjas népszavazással lényegében eldőlt, hogy a magyar egészségügy kétsebességes lesz. Négy finanszírozási modell létezik ma párhuzamosan Magyarországon, emiatt senki nem tudja, hogy épp hol van, mit várhat, és ki finanszírozza az ellátását.

A magánszereplők eredményességét az állami támogatás erőteljesen befolyásolja, OEP-finanszírozás nélkül 10 százalék fölötti profitot zsebre tenni rendkívül extra – legalábbis a fekvőbeteg intézményekben. 

A jövő egészségügyében a magánbiztosításokon keresztül kiszervezett szolgáltatásokkal el fogjuk kerülni a közkórházakat, a nagy, életet veszélyeztető beavatkozások viszont maradnak az állami rendszerben.

A Lantos Gabriellával, a Róbert Károly Magánkórház operatív igazgatójával készült beszélgetést itt hallgathatja meg.

(forrás: G7)
hirdetés

Könyveink