hirdetés
hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Nagy lépések kistérségi szinten

Kardiovaszkuláris nemzeti program

A szakma összeállította, a kormány elfogadta, de megvalósítania megint csak a szakmának kell a kardiovaszkuláris nemzeti programot. A következő szereplő az Európai Unió lesz a maga pályázataival és pénzével. A nagyszabású, széles szakmai konszenzuson alapuló tervekkel komplex támadás indulhat a szívés érrendszeri betegségek ellen.

Március végére, összetettségéhez és terjedelméhez képest gyorsan, mindössze 8 és fél hét alatt megszületett a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésének és gyógyításának nemzeti programja. Szemléletmódja újszerű, olyannyira, hogy a létrejötte fölött bábáskodó Kiss István főorvos (Szent Imre Kórház, Budapest) szerint az ma még nem sajátja sok szakmának. Célja egyértelmű: csökkenjen a kardiovaszkuláris mortalitás. A programban foglaltak jóval többet mondanak a közhellyé silányult tényeknél; regionális vagy kistérségi bontásban most készült először Magyarországon komplex áttekintés a betegségcsoport kockázatáról. Kiolvasható belőle, mennyit számítanak a geográfiai különbségek, ezekből pedig a teendők is egyértelművé válnak.
Az egyik legnagyobb újdonság, hogy a program fele az egészség megőrzésére és tudatos fejlesztésére épít, 30 százalékban koncentrál a rehabilitációra, és csak 20 százalékban az ellátásra, azt viszont az összes csatlakozó hálózat kiépítésének tervével együtt tárgyalja.

 

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Varga Zoltán
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés