hirdetés
hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Műtét szájon át

 Hasi műtét hegek és általános érzéstelenítés nélkül? Egy merész beavatkozás lehetővé tenné e tényezők kiiktatását. Az intervencióról csak a kellemetlen utóíz árulkodik.
   A szájon egészen a gyomorig hatolva, majd annak falán vékony metszést ejtve jut el az operatőr a hasüregi szervekhez a NOTES (natural orifice translumenal endosurgery) során. A természetes testnyíláson való behatolással végzett transzluminális endosebészetnek – vagy nevezzük egyszerűen transzgasztrikus sebészetnek – nevezhető eljárás az abdominális szövetek szájon át történő eltávolítását teszi lehetővé. Az elmúlt hónapokban Európa és az Egyesült Államok több sebészeti intézetében sikerrel elvégzett beavatkozás egyesek számára visszataszító, míg másokat ámulatba ejt. Az Ohio Állami Egyetemen 10 betegnél végeztek a gyomorfalon keresztül feltárást hasnyálmirigydaganat gyanúja miatt.
   A NOTES nemcsak a gyomorfal átmetszésével teheti hozzáférhetővé a hasi szerveket a sebész számára. Egy New York-i és egy strasbourgi nő epehólyagját a hüvelyfal bemetszésével – transzvaginálisan – távolították el.

 A hagyományos behatolással végzett hasi műtétek kellemetlenségeinek nagy részét a bőrön és a peritoneumon ejtett metszések okozzák. Bár a laparoszkópos eljárások esetében ezek visszaszorultak, továbbra sem elenyészők, és a felgyógyulás is igénybe vehet néhány napot. A NOTES (natural orifice translumenal endosurgery) után viszont akár aznap visszatérhet a beteg normális életvitelébe – állítják szakértők. A gyomorfal varratai sokkal hamarabb gyógyulnak, és kevésbé fájdalmasak, mivel a bőrhöz képest a gyomornyálkahártya kevesebb fájdalomérző rostot tartalmaz. A kisebb fájdalom következménye, hogy altatás helyett enyhe szedációban is végezhető.
   További előny az infekció által előidézett posztoperatív szövődmények csökkentése. Paul Swain, a londoni Imperial College sebésze a meticillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) fertőzések jelentős mértékű ritkulását várja a transzgasztrikus műtéttől. „Ha az operatőr nem ejt bőrmetszést, MRSA-fertőzéstől sem kell tartania. A gyomor magas sósavszintje miatt a legtöbb kórokozót kiszorítja saját flórájából” – nyilatkozta Swain.
   A NOTES esetében is fennáll a belső vérzés veszélye, és a hasüreg szén-dioxiddal való felfújása – a laparotomiához hasonlóan – az abdominális képletek vongálása miatt posztoperatív fájdalmat okozhat. Ezzel együtt az első próbálkozások sikere arra utal, hogy a NOTES lényegesen kevesebb panaszt okoz a betegnek, mint a hagyományos behatolással végzett eljárások.
   Dr. Weltner János sebész főorvos (Semmelweis Egyetem, I. Sz. Sebészeti Klinika) szerint a módszer fő hátránya, hogy olyan szerven is sebet ejt, amelyen egyébként nem kellene (gyomor, hüvely, vastagbél). Az sem igaz, hogy nem fáj a seb – teszi hozzá –, vagy hogy a laparoszkópos módszerhez képest érdemi előnyei lennének, illetve előnyei meghaladnák a hátrányokat. A laparoszkópos technikával a sebek oly kicsivé váltak, hogy a sebfájdalom e módszerrel is elhanyagolható mértékű, hiszen a hasfali sebek keltette fájdalom a metszés méretével arányos.
   A főorvos túlzottnak tartja a fertőzések elkerülésével kapcsolatos lelkesedést. A gyomor, a bél, a hüvely normálisan is bő baktériumflórát tartalmazhat, amelynek fertőtlenítése meglehetősen nehéz – figyelmeztet.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Varga Zoltán
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés