hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.

Munka Törvénykönyve: a szakszervezetek nem látták

Lesz védett kor, megmarad az éjszaki pótlék, és több szabadnapjával rendelkezhet a munkavállaló. Ezeket emelte ki Czomba Sándor a gazdasági minisztérium államtitkára, aki hangsúlyozta: a széles társadalmi és szakmai körben megvitatott javaslat segíti a munkahelyteremtést és javítja a versenyképességet. A szakszervezetek azonban azt mondják, ők nem látták a kormány által elfogadott anyag szövegét.

Eddig egyszerű létszámleépítéssel is el lehetett bocsátani a védett korú dolgozót, a jövőben erre azonban csak szigorú feltételek mellet kerülhet sor, ha a parlament elfogadja a munka törvénykönyvének módosítását. „Ez a tervezte egyértelműen támogatja a munkahelyteremtést és támogatott helyzetbe hozza a kis és középvállalkozásokat” – mondta Giró-Szász András kormányszóvivő a kormány által már elfogadott Munka Törvénykönyve törvényjavaslatról. A részletek napokon belül nyilvánosak lesznek a tárca honlapján, a korábban vitás témákról azonban annyit már tudni, hogy lesz védett kor, 5 szabadnap helyett hétről rendelkezhet majd szabadon a dolgozó és lesz éjszakai valamint délutáni műszakpótlék is.

A délutáni pótlék esetében 3 lehetősége lesz a munkaadónak: Átalányban fizeti ki, vagy az alapbérbe építi be, vagy egységesen, 30 százalékot fizet műszakpótlékra, vagyis nem választják szét a délutáni és az éjszakai pótlékot

Czomba Sándor szerint a tervezetről széleskörű szakmai-társadalmi egyeztetés folyt, a szakszervezetek országos szövetségének elnöke azonban nem ért egyet ezzel. Pataki Péter, az MSZOSZ elnöke azt mondta, ők nem ismerik a végleges javaslatot, így most azt sem tudják, mit fogadott el a kormány.

(forrás: ATV)
hirdetés

Könyveink