hirdetés
hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.
hirdetés

Módosítják a képzést

 Nemcsak az orvosok, az egészségügyi szolgáltatók számára is megoldhatatlan problémát okoz a gyors, erőltetett menetben haladó reform. A 16 ezer aktív ágy megszűnésével párhuzamosan 7500-zal nőtt a krónikus ágyak száma, s ezentúl 16 529 ágyon finanszíroznak rehabilitációt. A rehabilitációs osztályok működtetése azonban veszélybe kerülhet, ugyanis szakmai vezető hiányában az Országos Egészségbiztosítási Pénztár nem finanszírozza ezt a speciális tudást, egészségügyi szakmai teamet feltételező ellátást.
   Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat ideiglenes engedélyében reménykedő intézményvezetőknek le kell számolniuk illúziójukkal. Falus Ferenc országos tiszti főorvos kérdésünkre elmondta: ha nem felelnek meg a jogszabályban előírt feltételeknek, betegeik után csak krónikus vagy ápolási ellátás után járó díjra számíthatnak. A Mobilitás Program keretében éppen ezért vélhetően még az év első felében megváltozik a rehabilitációs szakorvosi képzés rendszere.
   A szaktárca egy most készülő rendelettel hamarosan lehetőséget ad arra, hogy a kétéves ráépített szakképesítést könnyített ütemben megszerezhessék azok, akik élni akarnak a képzés, átképzés lehetőségével. A Rehabilitációs Szakmai Kollégium által is jóváhagyott javaslat szerint a szakvizsga megszerzéséhez továbbra is kétévnyi gyakorlatra és hatheti elméleti ismeret elsajátítására lesz szükség. A választott szakterületen (mozgásszervi, pulmonológiai, kardiológiai, gyermek, neurológiai) 18, társszakmákban 6 hónapnyi gyakorlatot kell szerezni a vizsgára jelentkezőnek. A reform miatti lépéskényszer okán az átmeneti időszakban a jelöltnek lehetősége nyílik arra, hogy a kötelező elméleti tanfolyam után, a társszakmákban előírt gyakorlat félidejében elővizsgát tegyen, és ez alapján – legalább heti négy órában, részmunkaidőben foglalkoztatott szupervizor segítségével – megbízott osztályvezetőként irányíthatja majd az osztályt. A még hiányzó gyakorlatok teljesítése után a szakorvosjelöltnek az elővizsga megszerzését követő legfeljebb 2 éven belül vizsgáznia kellene, ellenkező esetben minden addig megszerzett jogosítványát elveszti.
   Dr. Vekerdy Zsuzsanna, a Debreceni Tudományegyetem Orvosi Rehabilitáció és Fizikális Medicina Tanszékének vezetője úgy véli, a szakorvoshiány miatt a minisztériumban formálódó elképzelést csak átmeneti időre és kizárólag a rendeletben előírt feltételek betartatása mellett szabad engedélyezni. A kórházak kiszolgáltatott helyzetben vannak, hiszen egy eleddig perifériára szorult ellátás hirtelen a középpontba került, a gond csupán az, hogy pillanatnyilag teljesíthetetlen a jogszabályok által előírt szakemberigény.
   Magyarországon jelenleg 240 rehabilitációs szakvizsgával rendelkező orvos tevékenykedik és az ötévnyi képzést előíró rezidensi rendszerben 14-en tanulnak. A szerkezetátalakítás miatt megnövekedett a szakterület iránti érdeklődés: míg korábban évente tíz orvos kapott szakképesítést, az utóbbi fél évben 50-en jelentkeztek a rendszerbe. A tanszékvezető szerint három év alatt megduplázódhat a szakorvosok száma, ám az akkreditált képzőhelyek és a szakképzésre alkalmas tutorok kapacitásának korlátai miatt gyorsabb ütemű fejlődésre nem lehet számítani.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
MEDICAL TRIBUNE
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés