hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Módosítható rizikófaktorok

Az intelligenciaszint és a képzettség olyan rizikófaktorok, amelyek egyes genetikai variánsok esetén egyértelműen befolyásolják az Alzheimer kór kialakulását, magasabb szintjük védő hatású, közölte az OTSZ Online.

Az Alzheimer-kór kockázati tényezőiről mindeddig igen szegényes adatokkal rendelkezünk; habár megfigyeléses vizsgálatok számos potenciális rizikófaktor lehetséges szerepéről tesznek említést (elhízás, magasvérnyomás, cukorbetegség, dohányzás, alacsony D-vitamin-szint, alacsony folsavszint, hyperhomocysteinaemia, magas CRP-szint). Eddig azonban csupán az idősebb életkor és az apolipoprotein E (APOE) E4 alléljának szerepe igazolódott egyértelműen. A betegség kialakulásához egyes vizsgálatok szerint hozzájárulhat az alacsony iskolázottság, míg védő faktorként említik a fizikális aktivitást, az egészséges étrendet, valamint a mérsékelt alkohol- és kávéfogyasztást is. Mivel azonban ezek az adatok jelentős részben egyéni beszámolókra támaszkodnak, a megfigyeléses vizsgálatok eredményei nem tekinthetőek megbízhatónak. A Karolinska Egyetem kutatója, Susana C. Larsson nemrégiben folytatott tanulmányában ennek kiküszöbölésére az Alzheimer-kór potenciális módosítható rizikófaktorainak feltárása során több mint 17 000 Alzheimerben szenvedő egyén vizsgálatát végezte el.

A kutatócsoport eredményei szerint magasabb iskolázottság mellett kisebb eséllyel alakul ki Alzheimer-kór; minden tanulással töltött év csökkenti a kórkép kialakulását és a befejezett főiskolai vagy egyetemi tanulmányok még jobban védenek annak kialakulásával szemben. Magasabb intelligencia mellett is ritkábban fordul elő a betegség. Egy genetikai variáns esetében ugyan dohányzás mellett alacsonyabb odds-arányok mutatkoztak, ezen variánsok kizárását követően azonban nem volt megfigyelhető a dohányzás és az Alzheimer-kór közötti összefüggés. A genetikai elemzés alapján az alkoholfogyasztás nem mutatott összefüggést a betegséggel, ugyanakkor jelentősebb kávéfogyasztáshoz tartozó genetikai variánsok mellett magasabb odds-arányok születtek.

A teljes cikk

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés