hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

 

Gombával az Alzheimer-kór ellen

Úgy tűnik, a rendszeres gombafogyasztással nem csupán agyunk egészségét őrizhetjük meg, de még az Alzheimer-kór korai tünetei is visszafordíthatók, közölte a nuus. hu.

Az Egyesült Államokban nagyjából 5,1 millió ember küzd Alzheimer-kórral. 2020-ra az egész világon feltehetően 42 millióra fog nőni a betegek száma. Hiába fejlődik az orvostudomány, ennek a betegségnek a kezelése még mindig sötét foltnak számít.

Egy friss kutatás szerint elképzelhető, hogy idővel a gomba bizonyos összetevői jelenthetik a megoldást a kór ellen: bizonyos ehető, illetve kimondottan orvosi céllal kifejlesztett gombák ugyanis segítik bizonyos idegek növekedését, így védelmet nyújtanak számos időskori betegség ellen.

A Malajziai Egyetem munkatársai 11 különböző ehető és orvosi gombát vizsgáltak, amelyeknek hatását egereket és patkányokon tesztelték. Kiderült, hogy mindegyik gomba segítette az NGF idegnövekedését – ez az a molekula, amely segít egyes agyi idegsejtek karbantartásában és regenerálódásában.

A különböző – különösen ázsiai gyógyászatban használt – gombafajok kutatása egyelőre még kezdeti fázisban van, de a szakemberek nem tartják kizártnak, hogy idővel a gomba lehet az Alzheimer-kór elleni harc egyik legfontosabb bástyája, írja a lap.

(forrás: nuus.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink