hirdetés
hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.
hirdetés

Modellkísérlet a fogászatban

A sikeres tavalyi tesztfázis után idén már modellszinten működik az Országos Fogászati Komplex Prevenciós Program. A csaknem 200 résztvevő fogorvost összesen mintegy 550 millió forinttal támogatja az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. Ez praxisonként kb. havi 280 ezer forintot jelent.
 A magas rizikójú csoportok szervezett és rendszeres felkeresése a program egyik legfontosabb célja. A program első fázisában részt vett szakemberek ugyanakkor kreatív, a helyi igényekhez igazodó prevenciós programokat indítottak: a várandósok és a születendő gyermekek fogainak egészsége érdekében baba-mama klubot alapítottak; átmeneti otthonokban, hajléktalanszállókon szűrik a veszélyeztetett férfiakat; külön programokat szerveztek romalakta településeken, illetve fogyatékkal élőknek; szájüregbe helyezhető kamerával monitorra vetítve oktatják a helyes szájápolást.
 A fogászati prevenciós program jelentőségét kellően alátámasztja a Semmelweis Egyetem Fogpótlástani Klinikáján 2003–2004- ben végzett kutatás. Eszerint hazánkban az ép fogazatúak száma 1 százalék alatt van, vagyis csaknem mindenki szenved valamilyen fogászati vagy szájüregi megbetegedésben. Az emberek 70 százaléka csak panasz esetén keresi fel a fogorvost.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
MEDICAL TRIBUNE
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés