hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

MKRSZ: szakorvosi életpályamodellre van szükség

A szakorvosok anyagi és társadalmi megbecsülésére, a képzés és a továbbképzés felülvizsgálatára, életpályamodell kialakítására és a bérfeszültségek megszüntetésére lenne szükség ahhoz, hogy helyreálljon a szakorvosi szakma rangja - mondták felszólalók a Magyar Kórházak és Rendelőintézetek Szövetségének (MKRSZ) szakmai fórumán.

Ertl Tibor, a Pécsi Tudományegyetem dékánhelyettese arról beszélt, hogy hiába jár többletbérezés annak, aki hiányszakmának számító szakirányt választ, még így is sok az üres álláshely országszerte. Ugyanakkor hozzátette, arra figyelni kell, hogy a hiányszakmák többletbérezése bérfeszültséget teremt, amit meg kell szüntetni.

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara alelnöke fontosnak nevezte a képzési szakirányok kijelölését, szerinte szakmai előmeneteli rendszerre lenne szükség és szigorítani kellene a képzőhelyek akkreditációs rendszerét.

Badacsonyi Szabolcs gyermekgyógyász azt mondta, szükség lenne a szakképzés megszerzésének szigorítására, s úgy véli, államilag kellene garantálni: az első szakvizsga megszerzése az alapbér 30 százalékos kötelező emelését vonja maga után, és minden további szakvizsga további 15 százalékos alapbéremelést eredményez, munkáltatói garanciával.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink