hirdetés
hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.
hirdetés

Mit hozott a 2008-as esztendő?

  2008 sok szempontból az átmenet éve lesz. Hosszas viták után szétválik a mentés és a betegszállítás, változik a cukorbetegek gyógyszereinek támogatása, s bár az ellátást továbbra is mindenki megkapja, a jogviszonyt minden egészségügyi intézménynek ellenőriznie kell, az APEH pedig behajtja a potyautasoktól a korábban be nem fizetett járulékot.

  Némi könnyebbséggel kezdhették az új évet az egészségügyi intézmények azt követően, hogy a szaktárca még 2007-ben bejelentette, ismét szétosztja a kórházak között az egészségbiztosítás megtakarítását. A csaknem 4 milliárd forintot a tavaszi kapacitásátalakítás utáni teljesítményük arányában kapják meg az intézmények (lásd táblázatunkat), míg a vizitdíj és a napidíjfizetésből származó megtakarítást karácsony és szilveszter között már átutalták számlájukra. A minisztérium javaslata szerint a vizitdíj- és a napidíjbevétel legalább 30 százalékát az orvosok és egészségügyi szolgáltatók bérének teljesítményalapú növelésére vagy jutalmazására kell fordítani. Az elosztás arányairól és típusáról (bér, utalvány, jutalom) az intézmények vezetése dönt, a javaslatot az Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága is támogatta.
  Az egészségbiztosítás négymilliárdos maradványa minden bizonnyal jól jön a kórházaknak, hogy megfelelhessenek a legújabb miniszteri követelménynek, miszerint legkésőbb február 15-től minden kórházban személyes széfet kell biztosítani a fekvőbetegeknek. Jelentős változás, hogy az intézményeknek decembertől naponta legalább 550 forintot kell betegeik élelmezésére költeniük. Az étkeztetés javítására az egészségügyi tárca már korábban biztosított mintegy 3 milliárd forintot, egyes szakértők ugyanakkor vitatják, hogy az új étkeztetési rend fedezete tavasztól is biztosított-e a költségvetésben. A szabályok értelmében napi háromszori étkezést, ezen belül ebédre kétfajta menüt kell felajánlani, s naponta friss gyümölcsöt vagy zöldséget adni a betegeknek. Meg kell oldani az úgynevezett kisétkezéseket, s a páciensek igény szerinti folyadékfogyasztását is.
   A járóbeteg-szakellátást is végző fekvőbeteg-intézmények lehetőséget kaptak arra, hogy az egynapos beavatkozásokat a rendelkezésükre álló járóbeteg teljesítmény-volumen korlát (tvk) terhére végezzék el. A szakmai szervezetek szerint igazán kedvező változás a tvk teljes eltörlése lenne, erre azonban a többpénztáras rendszer bevezetéséig mindenképpen várni kell.
   2008 mindenképpen az átmenet éve lesz. A tb-járulék mértéke nem változik, de a nyugdíj- és az egészségbiztosítási alap között átcsoportosítást hajtanak végre. A munkáltatók által fizetett egészségbiztosítási járulék 8 százalékról 5 százalékra csökken, a nyugdíj-biztosítási járulék viszont 21-ről 24 százalékra nő. A munkavállalók egészségbiztosítási járuléka 7 százalékról 6-ra csökken, nyugdíjjárulékuk 8,5 százalékról 9,5-re nő.

  Gyógyszerek és vizsgálatok
  Az Egészségügyi Minisztérium tájékoztatása szerint január 1-jétől 405 gyógyszer ára csökkent – átlagosan 10,65 százalékkal. Legnagyobb mértékben az antipszichotikumok, a vérnyomáscsökkentők és a depresszió elleni szerek lettek olcsóbbak. Változott a cukorbetegeknek adható készítmények társadalombiztosítási támogatási kulcsa is: a korábban nem támogatott korai analóg inzulinkezelés 50 százalékos támogatásban részesül, a glitazonkészítmények a korábbi 50 százalékos támogatás helyett 70 százalékos támogatást kapnak. A premix analóg inzulinok esetén mérsékelten emelkedett a térítési díj, a korábbi kiemelt támogatás 90 százalékra csökkent. A kiemelt, indikációhoz kötött támogatással rendelhető készítményeknél térítésidíj- változás nem történt, de a korai humán inzulinterápia január elsejétől bekerült a 100 százalékos támogatási körbe.
   2008-ban többet kell fizetni a gépjármű-vezetői engedélyhez és a lőfegyvertartáshoz szükséges orvosi vizsgálatokért. A gépjárművezetői, belvízi hajózási szolgálati és belvízi kedvtelési célú vízijármű- vezetői alkalmassági vizsgálatokért alapesetben 6300 forintot fizet az, aki még nem töltötte be 40. életévét. A 40 és 60 év közöttieknek ugyanez a szolgáltatás 4200 forintba kerül.

   APEH kontra potyautasok
   Intézményt, orvost és beteget egyaránt érint, hogy – mint azt a Medical Tribune-ben megírtuk – az idén már minden egészségügyi szolgáltatónak online kell ellenőriznie a hozzá fordulók jogosultságát. Ha ezt elmulasztja, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) finanszírozása 10 százalékát visszatartja. A szaktárca – a háziorvoslásban tapasztalt bizonytalanságok miatt – tervezi a rendelet módosítását, ezért arra kérte az egészségbiztosítót, hogy egyelőre ne büntessen. Érvényes tb-kártya nélkül továbbra is el kell látni a beteget, de ha nem szerepel az OEP jogviszonynyilvántartásában, a hivatal átadja a „potyautas” adatait az APEHnek. Amennyiben a beteg az APEH saját adatai szerint is jogosulatlanul vette igénybe az egészségügyi szolgáltatást, akkor vizsgálatot indítanak: ha kiderül, hogy a beteg alkalmazottként jogosult lenne a szolgáltatásra, az APEH a járulékfizetési kötelezettséget a munkáltató terhére állapítja meg. Egyéni vállalkozó vagy alkalmi munkavállaló esetén a magánszemélyt terheli a fizetési kötelezettség.

   Mentés-betegszállítás
   Tavaly év végén két korábbi, a mentésre, valamint a betegszállításra vonatkozó rendeletét is módosította a szaktárca. Ezeknek megfelelően január 1-jével ténylegesen szétvált a mentés és a betegszállítás, bár lapzártánk idején vita alakult ki a mentők és az alternatív betegszállítók között. A változások eredményeképpen az életmentést, az úgynevezett utcai mentést, a súlyos állapotú betegek szállítását továbbra is a mentőszolgálat végzi, míg a betegkísérőt vagy még azt sem igénylő szállítások az Országos Betegszállító Szolgálat (OBSZ) hatáskörébe kerülnek. Ennek eredményeképpen átlag 40, de Vas és Békés megyében például a korábbi 100 százalékával több lett az alternatívok szállítási feladata, amelyre Bíró Ferenc, az OBSZ elnöke szerint nem készülhettek fel. Válaszközleményében Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kommunikációs igazgatója leszögezte: a két tevékenység szétválasztását – amelyet többek között éppen a magánbetegszállítók és szervezeteik kezdeményeztek és sürgettek – több mint egyéves előkészítő munka előzte meg. Ez idő alatt az érintetteknek bőven volt idejük központi telefonszámok biztosítására, diszpécserszolgálatuk bővítésére, kapacitásaik ésszerű elosztására.
    A betegszállításért a jövőben sem kell fizetniük az állampolgároknak, akiket – a háziorvosokkal együtt – igyekeznek folyamatosan tájékoztatni. Az új rendszerben ugyanis a rendelést kezdeményező orvos felelőssége lesz, hogy szakszemélyzetet is igénylő úgynevezett őrző szállítást, avagy egyszerű betegszállítást kér-e, s az utalványt is ennek megfelelően kell kitöltenie.
   Előfizetőink a betegszállítók listáját tartalmazó kiadványt a Novartis ajándékaként e lapszámunkkal megkapják.

    Árak, bérek, díjak

   Január 1-jétől átlagosan 5 százalékkal emelkedett a közalkalmazotti, köztisztviselői és a hivatásos állományban dolgozók illetménye. Az Országos Érdekegyeztető Tanács a versenyszférának 5–7,5 százalékos keresetemelést ajánlott. A minimálbér összege 62 500 forintról 69 000-re emelkedett.
  2008-ban a 13. havi illetményt nem utólag, hanem havonta, egyenlő részletekben kapják meg a munkavállalók. A közalkalmazotti álláshelyeket januártól csak pályázat alapján lehet betölteni. A felhívást a Kormányzati Személyügyi Szolgáltató és Közigazgatási Képzési Központ internetes oldalán és a kiíró saját honlapján is köteles megjelentetni.

   Nyugdíj
   2008-ban átlag 6,5 százalékkal emelkednek a nyugdíjak. Azok, akik 1991 és ’96 között, vagyis a nyugdíjszámítás szempontjából rossz időszakban vonultak nyugállományba, az 5 százalékon túl további 4 százalékos emelést kapnak. Az öregségi nyugdíjak átlag 3900 forinttal, a rokkantsági nyugdíjak 2900 forinttal, a főellátásként folyósított özvegyi nyugdíjak 2600 forinttal emelkednek.
    Januártól a biztosítók 1,5 milliárd forintig kötelesek megfizetni a személyi sérülés miatti károkat – erre például egy buszbaleset esetén lehet szükség. A kötelező gépjármű- felelősségbiztosításra vonatkozó szabályok alapján dologi károk esetén továbbra is maximum 500 millió forintot fizet a biztosító.

  Adómentes juttatások
  Emelkedett a munkáltató által a munkavállalónak adható étkezési juttatás adómentes határa. Melegétel- utalvány esetében ez az összeg 10 ezerről 12 ezer forintra, hideg étel esetében ötezerről hatezer forintra nőtt. Változott az iskolakezdési támogatás adómentes felső határa is: a munkáltatók ezentúl a minimálbér 30 százalékával segíthetik az iskolás gyermeket nevelőket az iskolakezdésben, így ennek összege 20 700 forint lehet. Az önkéntes kölcsönös egészség- és/vagy önsegélyező pénztárba fizetett munkáltatói hozzájárulás havi adómentes összege a minimálbér 20 százalékáról 30 százalékra emelkedett, azaz a korábbi 13 ezer forintról 20 700 forintra nőtt.

  Közüzemi díjak
  A lakosság 5 százalékkal fizet többet a gázért; a nem lakossági felhasználók esetében 4,3 százalékos lesz a drágulás. A Magyar Energia Hivatal a jövőben negyedévenként tesz javaslatot a gázár esetleges módosítására. Január 1-jétől 9,8 százalékkal kell többet fizetnie a villamos energiáért a lakossági felhasználóknak. A közintézmények esetében átlagosan 15 és 18 százalék közötti az emelés, míg a vállalkozások 15–30 százalékkal vásárolhatják drágábban az áramot a már teljes egészében liberalizált piacon.

  Utazási költségek
  Január 1-jén megszűnt az autópályákon és más fizetős utakon a matrica használata. A járművezetők az úthasználati jogosultság igazolására bizonylatot, sms, illetve internetes rendelésnél pedig üzenetet kapnak, amit az érvényesség utolsó napjától számított 1 évig meg kell őrizni. Az új e-matricás rendszerben az úthasználati jogosultságot a megszokott módon lehet megvásárolni.
  Budapesten január 1-jétől szinte minden közszolgáltatás a kormány által jelzett csaknem ötszázalékos inflációnál nagyobb mértékben drágult. A BKV tarifái átlag 13 százalékkal emelkedtek; a vonaljegy ára 270 forint, de éjszaka 350 forintot kell érte fizetni a járműveken. A felnőtt havi bérlet ára 8250 forint; a tanuló- és nyugdíjas bérletek 3250 forintba kerülnek. (Forrás: MTI)

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
MEDICAL TRIBUNE
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés