2021. december. 03., péntek - Ferenc, Olívia.
hirdetés
hirdetés

Minden perc számít

A legfrissebb kutatási eredmények szerint az agyvérzésen átesett betegek számára 15 perc jelentheti a különbséget élet és halál között – írja az MNO.

A Journal of the American Medical Association című orvosi szaklapból idézik, hogy a kutatók több mint 58 000 páciens adatait vizsgálták meg, akik mind isémiás agyvérzésen estek át (amelynek során az agy vérellátása megszakad) és akiket vérrög-oldó szöveti plazminogén-aktivátorokkal (tPA) kezeltek az agyvérzés kialakulását követő négy és fél órán belül 2003 és 2012 között. Az első tünetek jelentkezése és a kezelés megkezdése közti átlagos idő két óra 24 perc volt. A betegek 9 százaléka már a tünetek megjelenését követő másfél órában megkapta a szükséges kezelést, 77 százalékuknak azonban 91-180 percet kellett várniuk a kezelés megkezdésére, 14 százalék esetében pedig 181-270 perc is eltelt a tünetek megjelenése és a kezelés megkezdése között.

A 181-270 percen belül kezelt páciensekhez képest a 90 percen belül kórházba kerülő betegek esetében például 26 százalékkal kisebb a halálozás, és 28 százalékkal a koponyaűri vérzés esélye, miközben 33 százalékkal nagyobb volt a kórházi elbocsátás, és 51 százalékkal annak a lehetősége, hogy a páciensek képesek lesznek később is járni – olvasható az mno.hu-n.

(forrás: MNO)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Átlagemberként egyelőre továbbra is azt tehetjük mint eddig: ne hagyjuk terjedni (maszk, közösségi rendezvények kerülése, légzési és kézhigiénia, stb.), éljünk az oltás lehetőségével és figyeljünk oda az aktuális intézkedésekre.

Több kutatás igazolta, hogy a magasabb férfiak rövidebb életre számíthatnak, mint alacsonyabb társaik, mégsem ez a legfontosabb tényező a várható élettartamnál.