hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Kihúzták a dugót a beteg agyából

Bravúros beavatkozással, Debrecenben eddig először alkalmazott módszerrel távolították el egy bénult beteg agyából a vérrögöt a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DEOEC) neurológiai klinikáján - tudósít az MTI.

Fuxreiter Margitnak, a centrum stratégiai igazgatóhelyettesének tájékoztatása szerint szerdán egy akut szélütéses beteg agyából – aki féloldalára megbénult, s elvesztette beszédképességét is  –  sikeresen távolították el a vérrögöt. Egy a combverőéren keresztül az agyba vezethető, egyszer használatos eszköz tette lehetővé, hogy az 1-1,5 milliméter átmérőjű agyi ütőérből az elzáródást okozó vérrögöt, mint palackból a dugót, kihúzzák - ismertette a részleteket.

A konkrét beavatkozásról még elmondta: szerdán reggel 5 óra 30 perckor bénult meg a hajdúszováti férfi. 1 óra 10 perc múlva már megtörtént CT-vizsgálata a DEOEC laboratóriumában. Ezt követően a Csiba László neurológus professzor, Szabó Katalin neurológus és ifj. Péter Mózes radiológus alkotta orvoscsoport  – 3 órával a stroke-ot követően  – az új eszközzel elérte a koponyán belüli eret, és maradéktalanul eltávolította a teljes vérrögöt. A beteg 9 óra 10 perckor már teljesen tünet és panaszmentes volt, csütörtökön reggel pedig tünetmentesen sétált és beszélgetett a nővérekkel.

Debrecenben ez volt az első ilyen beavatkozás, de világszerte is csak kevés helyen végeznek ilyet. Csiba László professzor ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy ezt az eszközt kizárólag a stroke első néhány órájában lehet használni, az akárcsak másnapos érkatasztrófáknál már nem alkalmazható.

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés