2021. május. 11., kedd - Ferenc.
hirdetés
hirdetés

Kihúzták a dugót a beteg agyából

Bravúros beavatkozással, Debrecenben eddig először alkalmazott módszerrel távolították el egy bénult beteg agyából a vérrögöt a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DEOEC) neurológiai klinikáján - tudósít az MTI.

Fuxreiter Margitnak, a centrum stratégiai igazgatóhelyettesének tájékoztatása szerint szerdán egy akut szélütéses beteg agyából – aki féloldalára megbénult, s elvesztette beszédképességét is  –  sikeresen távolították el a vérrögöt. Egy a combverőéren keresztül az agyba vezethető, egyszer használatos eszköz tette lehetővé, hogy az 1-1,5 milliméter átmérőjű agyi ütőérből az elzáródást okozó vérrögöt, mint palackból a dugót, kihúzzák - ismertette a részleteket.

A konkrét beavatkozásról még elmondta: szerdán reggel 5 óra 30 perckor bénult meg a hajdúszováti férfi. 1 óra 10 perc múlva már megtörtént CT-vizsgálata a DEOEC laboratóriumában. Ezt követően a Csiba László neurológus professzor, Szabó Katalin neurológus és ifj. Péter Mózes radiológus alkotta orvoscsoport  – 3 órával a stroke-ot követően  – az új eszközzel elérte a koponyán belüli eret, és maradéktalanul eltávolította a teljes vérrögöt. A beteg 9 óra 10 perckor már teljesen tünet és panaszmentes volt, csütörtökön reggel pedig tünetmentesen sétált és beszélgetett a nővérekkel.

Debrecenben ez volt az első ilyen beavatkozás, de világszerte is csak kevés helyen végeznek ilyet. Csiba László professzor ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy ezt az eszközt kizárólag a stroke első néhány órájában lehet használni, az akárcsak másnapos érkatasztrófáknál már nem alkalmazható.

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Változó, hogy egy adott életciklusban biológiailag mennyi testmozgásra van szükségünk ahhoz, hogy testileg és lelkileg is egészségesek maradhassunk. Az ausztrál egészségügyi minisztérium külön útmutatóban teszi közzé javaslatait az idősebb, 65 év feletti korosztály számára.

A május elsején hatályba lépő kormányrendeletben meghatározott szabályok nem az alapján osztják ketté a társadalmat, hogy van-e védettségük, hanem az alapján, hogy van-e védettségi igazolványuk.