hirdetés
2022. július. 01., péntek - Tihamér, Annamária.
hirdetés

 

Sikeres a szélütés után alkalmazott első őssejtkezelés biztonságossági tesztje

A következő szakaszába léphet a szélütés kezelésére szolgáló idegi őssejtek világviszonylatban első klinikai próbája, miután biztonságossági tesztjét sikeresnek minősítette egy független bizottság.

A kipróbálásba bevont három páciens állapotát azután értékelték a szakemberek, hogy a glasgow-i közkórházban, a Southern General Hospitalban őssejteket fecskendeztek agyukba. A bizottság állásfoglalása szerint nem léptek fel mellékhatások a kezelés következtében.

Az értékelés utat nyit a terápia szélesebb körű próbáinak megkezdésére a szélütésen átesett páciensek körében. A kezelést abban a reményben végzik, hogy az őssejtek segítenek megújítani a károsodott agyszövetet.

A klinikai próbákat Keith Muir, a Glasgow-i Egyetem professzora vezeti, aki azt nyilatkozta, hogy elégedett az eddigi eredményekkel. Hangsúlyozta, hogy a szélesebb körű alkalmazás előtt nagyon fontos meggyőződniük arról, hogy a terápia biztonságos a páciensekre.

Tavaly novemberben jelentették be, hogy skót orvosok a ReNeuron biotechnológiai céggel együttműködve őssejtekkel kezeltek egy szélütésen átesett idősebb férfit, aki elsőként részesült az úttörő terápiában. Azóta további két páciensnél alkalmazták a terápiát.
A kutatásban nem embrionális őssejteket alkalmaztak, hanem magzatból származó őssejteket. Utóbbiaknak már nincs meg az a teljes körű átalakulási képességük, amellyel az embrióból származó őssejtek még rendelkeznek.

Összesen 12 pácienst kezelnek majd a klinikai próbák folyamán a ReNeuron sejtterápiájával. Az eljárást a próbába bevont emberek az isémiás stroke (vérrög miatti érelzáródás) után 6-24 hónappal kapják, majd két éven át nyomon követik állapotukat.

(forrás: BBC Online)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink