hirdetés
2022. augusztus. 17., szerda - Jácint.
hirdetés

Minden császármetszésnél ajánlott az antibiotikum profilaxis

Egy amerikai nőgyógyász bizottság (Committee on Obstetric Practice of the American College of Obstetricians and Gynecologists) azt ajánlja, hogy császármetszés végzésekor minden alkalommal kapjon a szülő nő antibiotikum profilaxist. A megelőzésként alkalmazott antibiotikumot a műtét megkezdése előtti 60 percen belül javasolják.

A bizottság új elemként amellett áll ki, hogy a profilaxist nem a köldökzsinór lefogása után kell adni, hanem a műtétet megelőzőleg. Idáig az volt az álláspont, hogy csak az említett művelet elvégzése után szabad antibiotikumot beadni, mert a korábbi adás az újszülöttben „elkenheti” a bakteriális fertőzés felismerésének lehetőségét, illetve elősegíti az antibiotikum-rezisztens baktérium megtelepedését és fertőzés okozását a megszületett gyermekben. Újabban számos randomizált vizsgálatban foglalkoztak az antibiotikum profilaxis adás optimális időpontjával, és az eredmények a műtét előtti alkalmazás mellett szóltak. Ideálisnak az 1 g cefazolin alkalmazását tartják, amely 3–4 órás időtartamra megfelelő védettséget biztosít az anyának (b-laktám antibiotikum allergiában clindamycin + gentamicin a megfelelő választás).

Forrás: Obstet Gynecol 2010; 116: 791-792

Dr. Szalka András
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Az Omikron megérkezése óta tengernyi tudományos adat áll rendelkezésre amely a harmadik oltás felvételének kritikus fontosságát mutatja.