hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.

Milliókat buknak a kórházak

Milliókat buknak az állami fenntartásba került kórházak azon, hogy kereskedelmi bankok helyett a Magyar Államkincstárnál kell január óta számlát vezetniük. Az eddigi kedvező kondíciók megszűntek: az átutalásokért fizetnek, kamatot viszont nem kapnak. Az informatikai rendszer is elmaradott: lassúbbak és kevésbé átláthatók a pénzügyi tranzakciók.

Komoly anyagi veszteség éri azokat a kórházakat, amelyek az év elején állami fenntartásba kerültek. Januártól kötelezően a Magyar Államkincstárnál kell vezetni a számlájukat, mely az utalásokért jóval több pénzt kér, a számlán tartott pénzért viszont kamatot nem ad. A kereskedelmi bankokkal kötött egyéni megállapodásoknak köszönhetően eddig évente több millió forintot tudtak megspórolni a legszegényebb intézmények is. Azok pedig, amelyek komolyabb tartalékkal rendelkeztek, akár egy új műszer árát is ki tudták hozni a kamatokból.

A kórházak nehézségeit tovább növeli, hogy az államkincstár nem ad folyószámlahitelt, márpedig több intézmény korábban rendelkezett ilyennel, amelyből például a legsürgősebb beszállítói tartozásokat időnként kiegyenlíthette, így nem kellett késedelmi kamatot fizetnie.

– Nincs pontos információnk arról, mekkora veszteséget okoz az intézmény számára, hogy nem kereskedelmi banknál vezetik folyószámlánkat – mondta a Délmagyarnak Várkonyi Katalin, a szentesi Dr. Bugyi István kórház főigazgatója. Még rózsaszín csekken intézik az átutalásokat. – Reméljük, ez megkönnyíti majd az ügyintézést – tette hozzá a főigazgató.

A lap szerint a Magyar Kórházszövetség úgy becsül: egy megyei kórház havonta 200–400 ezer forintot bukhat csak az utalások díja miatt. A szakmai szervezetek el szeretnék érni: a kormány változtassa meg a Magyar Államkincstárra vonatkozó szabályokat, hogy az állam által átvett kórházak ingyen utalhassanak, és kamatot kapjanak a számlájukon lévő pénz után. 

hirdetés

Könyveink