hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.

Mikola nem lesz államtitkár

Mikola István védelmébe vette az Omninvestet, mikor a Fidesz vizsgálatot kezdeményezett vele szemben. Az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának elnöke a magánosítás pártján van, korábban némiképp másként gondolkozott.

– Ön a Fidesz meghatározó egészségügyi programkészítője, mégsem került be a kezdő csapatba. Miért?

– A mai napig része vagyok a „kezdő csapatnak”. Az Egészségügyi Bizottság elnöki pozíciója az egészségpolitika formálásában, a törvényhozói szabályozásban meghatározóan fontos pozíció.

– Megfelelőnek találja a kormányprogramban szereplő egészségügyi fejezet megvalósításának módját és gyorsaságát?

– Megalapozó munka folyik. Reményeim szerint cselekvési program is készül, melynek megvalósítása éves távlatban remélhető.

– Nincs konfliktus abból, hogy Szócska Miklós államtitkár más szemléletet képviselő iskolából érkezett? Az ön által következetesen hangoztatott népegészségügyi megközelítést kevésbé, az Egészségügyi Menedzserképző által is menedzselt Irányított Betegellátási Modell kapcsán megismert szempontokat gyakrabban lehet hallani...

– Én az élet iskolájából érkeztem. Végigjártam a pályát és egyre határozottabban vallom, hogy nincs fenntartható gazdasági növekedés, nincs jóléti társadalom az emberi erőforrás jó kondíciója, azaz az ember testi-lelki épsége és szellemének kiművelése nélkül. Elkötelezett vagyok a népegészségügyi megközelítést illetően.

– Korábban erőteljesen elítélte a magánosítási törekvéseket, mostanában puhulni látszik véleménye. Ön szerint a kórházak milyen működési formában tudnák optimálisan szolgálni a betegek, a dolgozók és az ágazat érdekeit?

– A magánforrások bevonása és szerepe tekintetében az álláspontom következetes, melyet 2001-ben, a CVII. törvényben, az elhíresült kórháztörvényben is rögzítettem. Aki újraolvassa azt, láthatja, hogy szigorú szakmai szabályok között értelmeztük a magánosítást, illetve a magántőke szerepét az egészségügyi ellátórendszerben.

– A Fidesz ügyészségi vizsgálatot kezdeményezett az Omninvesttel szemben. Ön határozottan a védelmébe vette a céget, mondván, meg kell becsülnünk, hogy a világ egyik legjobb vakcina-gyártója a miénk.

– A magyar vakcinát vettem védelmembe, amely nemzetközi összehasonlításban is kiválóan megállja a helyét. Az influenza vakcina akkor jó, ha tartalmazza a térségünkben cirkáló és megbetegedéseket okozó törzseket is. A külföldi cégek is forgalmaznak Magyarországon influenza vakcinát, más hazai gyártóról viszont nem tudok.

A teljes interjút itt olvashatja.

(forrás: mindennapi)
hirdetés

Könyveink