hirdetés
hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.
hirdetés

Miért is nem maradnak?

Tény, hogy uniós csatlakozásunk óta drámaian sok orvos hagyta el Magyarországot egy jobb élet reményében. De mégis mennyien, és milyen tényezők befolyásolják őket? Erről szól az Index cikke.

Kapcsolódó cikkek

Az Index az MTA nemrég megjelent Munkaerőpiaci Tükör 2015 című kiadványát vette alapul elemzéséhez. Az MTA kiadványa kiemelten foglalkozik a kivándorlás és bevándorlás munkagazdaságtani kérdéseivel.

Az orvosok elvándorlásával foglalkozó egyik tanulmány szerzői az adatokat elemezve arra jutottak, hogy a magyar orvosok akkor is elmennének külföldre, ha nem keresnének kint több pénzt, viszont már egy kisebb béremeléssel csökkenteni lehetne az elvándorlást – olvasható az Index cikkében.  Az is kiderül, hogy két nagy hullámban vándoroltak el a magyarországi orvosok, akik közül a fiatalabbak inkább a pénzt és a jobb munkakörülményeket, az idősebbek viszont valami mást keresnek külföldön.

Az Index ezek ezután bemutatja Varga Júlia, a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdasági és Regionális Tudományi Központjának kutatójának arra vonatkozó eredményeit, hogy 2003 és 2011 között pontosan mennyi orvos hagyta el az országot és mikor, majd részletesen taglalja az arra vonatkozó felmérés eredményeit is, hogy az orvosok miként élik meg az helyzetüket itthon és külföldön. Ebből vonták le a következtetéseket, hogy mi készteti őket arra, hogy elmenejenek. Nem csupán a pénz.

A cikk folytatásáért kattintson az index.hu-ra.

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés