hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.

Mennyit várunk a betegszállításra?

Az egészségügyi intézmények több mint felében (67 telephely) a betegek legfeljebb 10 százalékának kell három óránál többet várnia a betegszállításra. Az Egészségbiztosítási Felügyelet (Ebf) adatai szerint további 25 helyen 10 és 30 százalék közötti ez az arány, a telephelyek negyedénél azonban ennél is magasabb.

A felügyelet adatai szerint a betegeknek az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézetben, a Balatonfüredi Állami Szívkórházban, a Pándy Kálmán Kórház mezőhegyesi és szeghalmi telephelyén, a várpalotai városi kórházban és a Máltai Gondoskodás Kht. ápolási otthonában kell a legtöbbet, legalább három órát várniuk a betegszállításra. De nem túl kedvező a kép a Jász-Nagykun-Szolnok megyei kórházban és a Dombóvári Szent Lukács Egészségügyi Kht-nél, az esztergomi, a mátészalkai, a bajai, a mátészalkai intézményekben sem - ez utóbbiakban a rászorulók 70-90 százaléka legalább három órát vár betegszállító járműre.

Az Egészésgbiztosítási Felügyelet most közzétett összesítéséhez februárban kértek adatokat az intézményektől; az Indikátorrendszer 2008 elnevezésű projekt keretében. A kérdésekre az intézmények mintegy 90 százaléka válaszolt. A betegszállítást az esetek döntő többségében ma a kórházaktól független szállító szolgálatok végzik, a szállítás megrendelésére ugyanakkor csak orvos vagy az általa kijelölt egészségügyi dolgozó jogosult. Az intézmények és a betegszállítók közötti kommunikáció javításával, megfelelő előretervezéssel az átlagos várakozási idő csökkenthető, de nem szüntethető meg teljesen - állítja a felügyelet, a szállítás során ugyanis nemcsak az időzítésre, hanem a minél hatékonyabb működtetésre is tekintettel kell lenni. Mindez azt jelenti, ma esetenként egymásra is várniuk kell a hazaszállítandóknak.


 

Medical Online

cimkék

hirdetés

Könyveink