2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Menekülttáborból tbc-kórház

Tüdőkórházat alakítanak ki a Munkácshoz közeli Pósaházán (Pavsino) nemrég bezárt menekülttáborból, amelyben az orvosi ellátást elutasító kárpátaljai tébécés betegek kényszergyógykezelését végzik majd.

A múlt év decemberében kiürített pósaházai menekültszállás tébécékórházzá történő átépítéséről a napokban döntött a Kárpátalja megyei állami közigazgatási hivatal. A hatóság hatmillió hrivnyát (kb. 170 millió Ft) utalt ki a megye idei költségvetéséből az elhanyagolt állapotban lévő létesítmény felújítására és egészségügyi intézménnyé való átalakítására - adta hírül az ungvári zakarpattya.net internetes hírportál.
A jelentés szerint a kényszerbeutalt tébécés betegeket gyógyító pósaházai kórház részét képezi majd a kárpátaljai tüdőgondozó-hálózatnak.
Ukrajnában törvény rendelkezik az orvosi kezelést elutasító, fertőző tébécés betegek kényszerrel történő gyógyításáról, de Kárpátalján eddig a közegészségügyi hatóság nem tudott érvényt szerezni a jogszabálynak.
A Magyarországgal szomszédos ukrajnai megye egyébként az ország tébécével gyengébben fertőzött régiója, ahol százezer lakosra 48 gümőkóros beteg jut, szemben a 80 fős országos átlaggal.

Varga Béla (MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink