hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.

Melyik a legsumákabb minisztérium?

Az Index felállította a minisztériumok sumáksági rangsorát. Pontozták az adatok naprakészségét, részletgazdagságát, valamint jutalom-és büntetőpontokat osztottunk. A NEFMI a második...

A karácsony előtti utolsó napon, amikor a szocialista frakció egy része az előállított LMP-sekkel együtt a Gyorskocsi utcában töltötte az időt, az MSZP-s Józsa István a közpénzek felhasználását firtató kérdésözönt zúdított a minisztériumokra. A válaszadással megvárták az új évet a tárcák, de hétfő estére az utolsó, Józsának szóló miniszteri levelek is befutottak, és megjelentek a parlament honlapján.

Hogy a minisztériumok nem egyformán állnak hozzá a közérdekű adatok nyilvánosságához, jól látszik a kormany.hu-n is. A Józsának adott válaszok és a kormany.hu-s aktivitás alapján fel is állította az Index minisztériumok sumáksági rangsorát. Pontozták az adatok naprakészségét, részletgazdagságát, valamint jutalom-és büntetőpontokat osztottunk. A legkevésbé sumáktól haladva a legsumákabb felé, a sorrend szerint a NEFMI a "második helyezett".

2. Nemzetierőforrás-minisztérium (28 pont)

Réthelyi Miklós úgy érezhette, megtalálta a varázsmondatokat, amelyek felmentik tárcáját az adatokkal való pepecselés alól. A beszerzésekről szóló kérdésekre azt válaszolta Józsának, hogy tárcájuk adatvédelmi referensének állásfoglalása szerint az Európai Parlament és a Tanács vonatkozó irányelve alapján a közfeladatot ellátó szerv nem köteles kizárólag az adatigénylés teljesítése érdekében új, minőségileg más adatot előállítani.

„Ha egy adat, információ nincs az adatkezelő kezelésében, illetve a kért adatot nem állították elő, akkor az adatkezelő teljesítésre nem kötelezhető. Továbbá, ha az adatigénylésben megjelölt szempontok szerinti adatgyűjtés nagyobb munkaráfordítást, költséget igényel, mely egyszerű matematikai vagy informatikai műveleteken túlmutat, akkor annak elvégzésére a hatóságnak nincs jogszabályi kötelezettsége” – magyarázta a miniszter.

Végül közölte, hogy a háttérintézmények és gazdasági társaságok vonatkozásában nekik nincsenek adataik, azokat kérje be Józsa a szervezetektől. Réthelyi azt írta, hogy a minisztérium igazgatására vonatkozó adatokat viszont mellékletként megküldi, de ez a parlamenti honlapra felkerült dokumentumból lemaradt.

Ugyanez volt a válasz az utazásos és a külsősökre vonatkozó kérdésekre, azzal a különbséggel, hogy a minisztérium adatai tekintetében ezúttal nem mellékletet ígért, hanem a kormany.hu-ra irányította Józsát. Tartalmas választ csak a megszüntetett szerződésekről adott, de ezzel nem volt nehéz dolga, mivel közlése szerint nem voltak ilyen szerződések.

A Nefmi pontszámán javított, hogy a kormany.hu-n viszont szépen teljesít, az élmezőnyben van a közpénzekre vonatkozó adatok frissességében és részletgazdagságában is.

A teljes anyag az Index-en

Janecskó Kata
a szerző cikkei

(forrás: Index)

cimkék

hirdetés

Könyveink