hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Melegben drágább a beteg

Nemcsak a beteg több, de az energiaszámla is sokkal magasabb a kánikulai napokon – ez a rövid tanulsága a minden eddiginél hosszabb hőségriadót produkáló szezonnak – írja a NOL.

Az egészségügyben az átlaghőmérséklettől való egy fokos eltérés ötszázalékos költségnövekedéssel jár – állítják szakértők. Egyedül a klimatizálás havonta 30-40 százalékos extra kiadást jelent egy-egy intézménynek, úgyhogy szinte csak ott kapcsolják be a klímát, ahol föltétlen muszáj. Ezek a területek többnyire a műtők, az intenzív osztályok, de a képalkotó diagnosztikát vezérlő gépek helyiségeiben, laborokban is fontos az állandó hőmérséklet a mérés pontosságához.

A kórházak a többlet betegforgalommal elboldogulnak – idézi a lap Rácz Jenőt, a Veszprém megyei kórház főigazgatóját. Nagyobb problémát jelent az intézmények hűtése, ez ugyanis olykor jóval többe kerül, mint a téli fűtésszámla.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ adatai szerint mintegy 5-25 százalékkal nőtt a kórházak energiaszámlája a hőség miatt. A költségek ott nagyobbak, ahol az új épület beruházások kapcsán kiépített központi klimatizálás van. A beteg ellátásban a plusz ápolási feladatok – a betegek gyakoribb fürdetése, hűtése, ásványvízzel való ellátása – jelentettek extra kiadást.

A mentők a júliusi és augusztusi szokatlan forróság alatt naponta átlagosan 25-30 százalékkal több beteget láttak el, mint máskor. A legnagyobb forgalmat a Balaton melletti megyékben, illetve a fővárosban dolgozó mentők bonyolították. A segélyvonalakon főként kiszáradásról, krónikus betegek állapotromlásáról érkezett riasztás. Gyakoribb volt a figyelmetlenség okozta baleset, a végtagtörés is. Hogy mindez mekkora többle költséget generált, azt egyelőre nem tudni. Az OMSZ belső vezetői információs rendszere képes lenne ezeket az adatokat is gyűjteni, de a szolgálat nem használja ezt a funkciót – olvasható a nol.hu-n.

cimkék

hirdetés

Könyveink