hirdetés
hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.
hirdetés

Melanoma szokatlan lokalizációval

A romló hallás miatt spontán, illetve glaukóma gyanúja miatt beutalóval érkezett férfibetegek nem számítottak a bőrrák diagnózisára.

A 40 éves férfi bal fülére egy éve folyamatosan romló hallása miatt kereste fel a kórház fül-orr-gégészeti osztályát. Először fülzsírfelszaporodás gyanúja merült fel, ugyanis bal oldali hallójáratát látszólag fekete, viaszos anyag tömeszelte el. Otoszkóppal egy sima, fekete, a hallójárat elülső-alsó faláról eredő csomót láttak, azonban sem mögé tekinteni, sem elmozdítani nem lehetett. Ezért CTvizsgálatot végeztek, amely lágyszöveti, a hallójárat elülső falán keresztül a retromandibularis térbe törő (a parotist nem érintő) léziót mutatott ki. Mindemellett a nyak bal oldalán megnagyobbodott nyirokcsomókat lehetett tapintani. Ezek jelenlétét az ultrahangvizsgálat is alátámasztotta, a finomtű-aspirációs citológia pedig metasztatikus malignus melanomát igazolt. A kezelés laterális halántékcsont-eltávolításból, szuperficiális parotidektómiából, a nyaki nyirokcsomók szeletív kimetszéséből és posztoperatív besugárzásból állt.
    A külső hallójárat malignus melanomája ritka, ám igen veszélyes, ugyanis rejtett elhelyezkedése megnehezíti és késlelteti felismerését. A 4 mm-nél vastagabb melanomák kórjóslata igen rossz, és a külső hallójárat melanomái jellemzően ilyenek. A fülzsír bár viaszos, de nem feketés színű, ezért ha fekete viaszra emlékeztető anyagot látunk a külső hallójáratban, jusson eszünkbe, hogy ez melanomára utalhat.
    A másik, 65 éves, teljesen panaszmentes férfit glaukóma gyanúja miatt utalták szakorvoshoz. A vizsgálatok kimutatták, hogy nyitott elülső szemcsarnokzug mellett a szemnyomás mindkét szemben megemelkedett. Feltűnt emellett a szemésznek, hogy a bal szem szivárványhártyája egy ponton furcsán festenyzett. A szemtükrözés nem jelzett elváltozást, a felső szemhéj felhúzásakor azonban pigmentált lézió tűnt elő, amely később a corpus ciliare kiterjedt melanomájának bizonyult.
    Ez az eset is bizonyítja, hogy szemészeti vizsgálat alkalmával mindig érdemes vetni egy pillantást a szemhéjak alá.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
MEDICAL TRIBUNE
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés