hirdetés
hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Méhen belül kell kezdeni?

Az elhízás megelőzése

Brit kutatók ősszel publikálták, hogy a születés után, a gyermek növekedésének szabályozásával megelőzhető a felnőttkori elhízás. Egy földrésszel arrébb szinte ugyanakkor hangzott el a betegségek magzati eredetével foglalkozó kongreszszuson (Torontó, november 16–20.), hogy a sokat gyarapodó terhesek hajlamossá teszik gyermeküket az elhízásra.

Feltartóztathatatlanul nő a fejlett nemzetek derékbősége. A kollégák mindenütt mozgásra buzdítanak, az érintettek pedig a világ bármely pontján hajlamosak figyelmen kívül hagyni a jó tanácsokat. Hatásos kezelés hiányában elsősorban a megelőzésre kell összpontosítani. De mikor kezdjük? Mikor dől el, hogy kövérek leszünk-e?
A brit verzió
A 2005 októberében megjelent szigetországi közlemény szerint a csecsemőkori testsúly és növekedési ütem a meghatározó a későbbi elhízás szempontjából (BMJ 2005;331;929). Az eddigi megfigyelések szerint a gyors növekedés gyermekkorban növeli a későbbi elhízás kockázatát, ami azt sugallja, hogy a gyermekek növekedésének szabályozásával megelőzhető a felnőttkori elhízás. Újabb vizsgálatok szerint a csecsemőkori növekedés üteme is befolyásolja mind a gyermekkori, mind a felnőttkori obezitás előfordulását. A brit kollégák ezért feltették maguknak a kérdést: milyen összefüggés mutatható ki a csecsemőkori növekedés, illetve testsúly és a későbbi elhízás között? Ehhez áttekintettek minden olyan vizsgálatot, ami a csecsemőkori testtömeget vagy a növekedés ütemét és a későbbi túlsúlyosság kialakulását kísérte figyelemmel.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Varga Zoltán
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés