hirdetés
2024. május. 07., kedd - Gizella.

Szabadjegyet kapnak a vasúti vadászathoz

A tisztiorvosi szolgálat (ÁNTSZ) már több mint hétmillió forint bírságot szabott ki a dohányzási szabályok megszegéséért, közölték az MTI-vel.

A nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorítása értelmében ez év január 1-jétől tilos a dohányzás a közforgalmú intézményekben, így a szórakozó- és vendéglátóhelyeken, a munkahelyeken, a közösségi közlekedési eszközökön és a megállókban, az aluljárókban, a játszótereken, valamint a megállóhelyek és a játszóterek ötméteres környezetében.
A türelmi időszak lejárta, azaz április óta összesen csaknem 29 ezer ellenőrzést tartottak, s az augusztus végéig kiszabott bírságok összege várhatóan meghaladja a 7 millió forintot.
Az elmúlt hónapban országszerte összesen mintegy 2900 egységben ellenőriztek a közegészségügyi felügyelők, s ezer vizsgálatból átlagosan háromszor találkoztak szabálytalansággal a hatóságok.
Az ÁNTSZ közleménye szerint a hatékony ellenőrzést segíti mostantól az a megállapodás, amelyet Paller Judit megbízott országos tiszti főorvos és Dávid Ilona, a MÁV elnök-vezérigazgatója, valamint Ungvári Csaba, a MÁV-Start vezérigazgatója szerdán írt alá. Ennek értelmében a közegészségügyi felügyelők az ellenőrzés idejére - jelezve azt a jegyvizsgálónak - menetjegy nélkül felszállhatnak a vonatra. Ezen felül a MÁV, amikor lehet, vasútőrökkel is segít, továbbá közös ellenőrzési akciókat is terveznek.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink