hirdetés
hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Megvádolt baktériumok, fehérjék és gének

Alzheimer-újdonságok

A közelgő világnap (szeptember 21.) alkalmából összegyűjtöttük az utóbbi hónapok szakirodalmából az Alzheimer-kórral kapcsolatos újdonságokat.

Patogének okozzák?

Arra a kérdésre, hogy a gének vagy a külső hatások szerepe nagyobb az Alzheimer-kór (AK) kialakulásában, még nem tudjuk a biztos választ, az viszont kétségtelen, hogy a kutatások túlnyomórészt a genetikai oldallal foglalkoznak, míg a táplálkozás, az életmód vagy a gyógyszerszedés kérdése háttérbe szorul. A nemrég felvetett kórokozó- hipotézis szerint olyan mikrobák is oki tényezőként szerepelhetnek a betegség kialakulásában, mint a herpes simplex vírus 1 (HSV1) vagy a Chlamydophila pneumoniae. A vizsgálatok reprodukálásakor kapott vegyes eredmények alapján hamarosan felmerült a hipotézis elvetése is, ám a szakértők abban egyetértettek, hogy a gyakori és az időseknél komoly károsodást kiváltó fertőző ágensek lehetősége túl jelentős ahhoz, hogy ne vizsgálják tovább. Példaként a H. pilory-t említik, amelynek megismerése felülírta a betegség keletkezésének hagyományos – a stressz, az irritáló anyagok és gének szerepét előtérbe helyező – kóroki elméletét. Az utóbbi hónapokban még egy baktérium, a C. pneumoniae is gyanúba keveredett az AK és az érelmeszesedés kialakításában.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Varga Zoltán
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés