hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

Megtartotta első ülését a Nemzeti Tudománypolitikai Tanács

A Nemzeti Tudománypolitikai Tanács csütörtökön megtartotta első ülését, amelyen az ország jövője szempontjából lényeges kérdéseket vitatott meg.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az eseményt követően az Országházban közölte, hogy az alakuló ülésen megvitatták a kutatási, fejlesztési és innovációs (kfi) támogatások hatásait elemző kormányjelentést. A dokumentum megállapítja, hogy a kfi-célú források nemzetgazdasági és vállalati szempontból is hatékonyabban hasznosulnak, mint a más területekre irányuló beruházások. Kedvező hatásai más támogatási típusoknál lassabban jelentkeznek, ugyanakkor tartósabban, hosszabb távon érvényesülnek – fejtette ki a miniszter.

Ismertetése szerint az ország a GDP-arányos kfi-ráfordítások terén 2018-ban 1,53 százalékos rekordot ért el, ám nemzetközi összehasonlításban a mérsékelt innovátorok közé tartozik. A magyar innovációs teljesítmény az elmúlt évek rangsoraiban világszinten a 30-35. helyet, Európában a 20-23. helyet érte el. A miniszter szerint az állami kfi-ráfordításokat egyenletesen és tartósan kell emelni a következő évtized elejére a GDP 3 százalékáig. A kfi-támogatások éves szinten 0,3 százalékkal növelik a bruttó hazai terméket (GDP), ennek összegéhez 848 forinttal járul hozzá minden 1000 forintnyi támogatás, tehát más támogatási formákkal összevetve a második legjobb eredményt hozzák. A vállalatok nyereségét minden 1 forint támogatás a forráskihelyezés mértékétől és cégmérettől függetlenül 5-6 forinttal növeli  hangsúlyozta. A tárcavezető elmondta, hogy a tanács a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap (NKFI Alap) pályázati portfólióját és programstratégiáját is áttekintette, emellett tárgyalt a kfi-stratégiáról is, így megkezdődhet az előkészítés a kormánydöntésre. A dokumentum a belföldi kfi-tevékenység irányítási, szervezeti és finanszírozási modelljét vázolja fel a kiszámítható működés és finanszírozás érdekében. Létrejöttét széleskörű szakmai egyeztetés alapozta meg, hiszen az Országos Innovációs Fórum 25 helyszínén és online módon több mint 3 ezer érdekelt véleményezte.

A véglegesített stratégia az első fél évben az Európai Bizottság elé kerülhet, hogy 2020 végéig elkészülhessen a hozzá kapcsolódó cselekvési terv, a monitoring és az értékelési rendszer is. A kormány mind a kfi-stratégiáról, mind a NKFI Alap programstratégiájáról a tanács véleményének figyelembe vételével dönt  közölte Palkovics László. A miniszter szorgalmazta a kétoldalú tudományos és technológiai (TéT) kapcsolatokat támogató program, az Új nemzeti kiválóság program, az Intézményi kiválósági program és a Piacvezérelt kfi projektek támogatása program folytatását. Az induló vállalkozások ösztönzésére, támogatására a pályázati kínálatban új elemként jelenhet meg a Gyorsítósáv program és a Kkv Start innovációs program  tette hozzá.

A Nemzeti Tudománypolitikai Tanács a kormány kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységét véleményező testületként jött létre. Tizenegy tagját a tudománypolitikáért felelős miniszter javaslatára a miniszterelnök nevezte ki 3 évre. A testületben a kutatási, fejlesztési és innovációs rendszer minden szereplője, vagyis a tudományok, a gazdaság és az állam képviselői kapnak helyet. Palkovics László hangsúlyozta, hogy a tanács rangját a feladatai mellett a résztvevők tekintélye, szaktudása és felkészültsége is emeli, míg a nemzetközi kapcsolatokat Günther Oettinger társelnökként biztosítja. Újságírói kérdésre a miniszter megerősítette, hogy a volt uniós biztos elfogadta a felkérést, ám a testület munkájában csak akkor vesz részt, ha lezárult az őt érintő vizsgálat. Az EU volt biztosaira vonatkozó összeférhetetlenségi szabályok a megbízás megszűnését követő 2 éven belül bizottsági vizsgálatot írnak elő, de Palkovics László abban bízik, hogy Günther Oettinger a következő ülésen, 2020 őszén már részt vehet.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink