hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

A versenyképességét növelheti a kiválósági központ

Az Európai Molekuláris Biológiai Laboratóriummal (EMBL) való sikeres együttműködés hozzájárulhat ahhoz, hogy növeljük a hazai orvos- és egészségtudományi kutatás és innováció nemzetközi versenyképességét – nyilatkozta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az MTI-nek, Edit Hearddel, az EMBL főigazgatójával folytatott pénteki németországi megbeszélését követően.

A tárcavezető elmondta, egyeztetésük egyik fő témája a Horizont 2020 keretprogram Teaming alprogramjából finanszírozott HCEMM projekt volt, amelyben a HCEMM Nonprofit Kft. koordinálásával a Szegedi Tudományegyetem, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont, a Semmelweis Egyetem és az EMBL működnek együtt egy szegedi kiválósági központ létrehozásában a molekuláris biológia területén.

Palkovics László kifejtette: a projekt költségvetése közel 52 millió euró, melyből mintegy 15 millió eurót a Horizont 2020 uniós keretprogram támogat, amit az európai strukturális és beruházási alapok, az NKFI Alap és a résztvevő magyar partnerek önrésze egészít ki. A cél egy olyan nemzetközileg elismert kiválósági központ működésének elindítása Szegeden, amely a molekuláris medicinával, ezen belül is különösen az idősebbeket érintő érrendszeri, gyulladásos és rákos betegségek gyógyításával foglalkozó kutatásokat végez. A projekt a tervek szerint jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy az EMBL bevett gyakorlatát átvevő, szigorú kiválasztási rendszer révén nemzetközi szinten is eredményes és versenyképes kutatócsoportok kezdjék meg működésüket Szegeden és Budapesten.

A miniszter hozzátette: Magyarország 2017-ben csatlakozott az EMBL-hez teljes jogú tagként annak érdekében, hogy a magyar kutatók világszínvonalú infrastruktúrához, képzési és kutatási ösztöndíjakhoz férjenek hozzá, és így részt vállalhassanak a világ vezető élettudományi kutatásaiban. A hazai szervezetek jelenleg a Horizont 2020 program keretében 20 projektben működnek együtt a nemzetközi szervezettel elsősorban a kutatási infrastruktúra és az egészségügy területén, amelyekhez közel 20 millió euró támogatást nyertek el.

Palkovics László Edit Heard főigazgatóval a magyar tagság további lehetőségeiről, kiemelten az uniós keretprogramban való együttműködések elmélyítéséről is egyeztetett, majd találkozott Barabás Orsolyával, az EMBL egyik kutatási csoportjának vezetőjével.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink