hirdetés
hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Megtalálták az orvosi képalkotás Szent Grálját

Négytized milliméteres felbontás

Képzeljünk el egy olyan képalkotó eljárást, amely ötször jobb felbontású és egy nagyságrenddel olcsóbb az MR-nél, valódi térbeli képet alkot, és nem jelent terhelést a szervezet számára, mert ultrahanggal működik. Többé nem kell elképzelnünk: már létezik.

A nagy felbontású ultrahangtomográfiát (High Resolution Ultrasonic Transmission Tomography; HUTT) a Dél-kaliforniai Egyetem (USC, Los Angeles) mérnökei fejlesztették ki. A részletgazdag, háromdimenziós képet előállító műszer a hagyományos ultrahanggal ellentétben nem a szervek felületéről visszavert hullámokat vetíti a képernyőre, hanem a szövetek sugárelnyeléséből adódó energiagyengülést méri. Az így keletkező kép felbontása ötször jobb az eddig legérzékenyebbnek bizonyult MR-énél: egymástól 0,4 mm-re eső pontokat is képes megkülönböztetni. A háttérben az a fizikai tény áll, hogy a lágy szövetek csak az ultrahang elenyésző részét verik viszsza, mintegy kétezerszer nagyobb rész egyszerűen áthalad rajtuk. Az ilyen hullámokat detektáló készülék jelfogójának tehát a test

 másik oldalán

kell lennie.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Varga Zoltán
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés