hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.

Megtalálták a hatékony mellrákgyógyszer "főkapcsolóját"

Megtalálták brit kutatók azt a molekuláris ki-bekapcsolót, amelyet egy hatékony tumorellenes szer használ a mellrák megtámadásakor, és amelynek átkapcsolódása megakadályozza, hogy a nők egy részénél működjön ez a hatóanyag. A felfedezés segítheti az orvosok gyógyszerrezisztencia elleni küzdelmét.

A tamoxifénnel történő kezelés a hormonfüggő, ösztrogénnel kapcsolatba hozható emlőrákok vezető terápiája, ám a páciensek negyedénél-harmadánál nem működik. A tamoxifen hatóanyag kikapcsol egy gént, amely a tumor növekedését okozza, ám néha alulmarad egy másik fehérjével szemben a molekuláris szintű kötélhúzásban, és ilyenkor nem hatásos a gyógyszer.
Öt éven belül hozzáférhető lehet a rezisztenciateszt, amely a Nature című brit tudományos magazin csütörtökön megjelenő számában közzétett kutatási eredményen alapul - mondta Jason Carsoll, a tanulmány társszerzője, a Cambridge-i Kutatóintézet munkatársa.
"A kapcsoló az egyik génben van elrejtve. Ha a kikapcsolás nem történik meg, a tamoxifen sem működik" - magyarázta Carroll.


MTI/AP

cimkék

hirdetés

Könyveink