hirdetés
2024. május. 01., szerda - MUNKA ÜNN.,Fülöp, Jakab.

Egészségpolitika

Megszűnik a vakok szövetsége

Az eddigi támogatás 80 százalékának megvonása miatt megszűnik a vakok szövetsége – tudatta a Magyar Szociális Fórum – Szociális Kerekasztal Szőke Lászlóra, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének elnökére hivatkozva hétfőn.
A további anyagi támogatás elvonása miatt a szövetséggel együtt az alábbi szolgáltatások szűnnek meg: bezár a Vakvezető Kutyakiképző Iskola, megszűnik a vakvezetőkutya-kiképzés, nem nyit ki a hangos- és a Braille-könyvtár, nem lesz Braille-nyomtatás, nem készülnek pontírású folyóiratok, könyvek, nem tudják biztosítani a látássérültek segédeszköz-ellátását, nem olvasnak fel hangoskönyveket a szövetség stúdiójában, a látássérült gyermekek nem részesülhetnek speciális tankönyvellátásban – olvasható a Szociális Kerekasztal közleményében. Ezeket a tevékenységeket és szolgáltatásokat odaadó munkával az elmúlt száz év alatt építették föl. Szőke László szerint a Szociális és Munkaügyi Minisztérium a jelentős elvonást tartalmazó költségvetés előterjesztését megelőzően az érintett szervezetekkel nem egyeztetett.

Az Országos Fogyatékosügyi Tanács (OFT) lett volna hivatott a tervezet véleményezésére – tette hozzá. Mint mondta, a minisztérium azonban az OFT-t is csupán tájékoztatta a koncepcióról, így a tanács határozat helyett csak ajánlást fogadhatott el, amelynek figyelembevétele a kormány számára nem kötelező. A Magyar Szociális Fórum – Szociális Kerekasztallal együttműködő szervezetek nevében Simó Endre szervező szolidaritásáról biztosította a vakok szövetségét. Simó szerint „minden társadalom intelligenciájának és emberségének fokmérője, miképpen bánik fogyatékos embertársaival, hiszen bárki kerülhet olyan élethelyzetbe, hogy szüksége lesz segítségre”. Simó sürgette, hogy a kormány vizsgálja felül álláspontját, és ne vonja el a támogatást a leginkább rászorulóktól.

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége senkinek nem adott megbízást, arra nézve, hogy a költségvetést érintően helyette és nevében nyilatkozzon, sem a mai napon, sem a korábbiakban, illetőleg nem szándékoznak a későbbiekben sem ilyen jellegű felhatalmazást adni – közölte a szövetség nevében Szőke László. A Szociális és Munkaügyi Minisztériummal jelenleg is folynak az egyeztető tárgyalások e tárgyban. A szövetség bízik e tárgyalások sikerében és a további lépések megtételét ezektől a tárgyalásoktól teszi függővé – olvasható a közleményben.

cimkék

hirdetés

Könyveink