hirdetés
hirdetés
2024. május. 14., kedd - Bonifác.
hirdetés

Megpróbálni a lehetetlent

A munkaerő-csábítás módjai

A hazai gyógyítóintézmények többsége – lehetőségéhez mérten – igyekszik valamilyen kedvezménnyel, juttatással magához csábítani, tartósabb maradásra bírni a dolgozót. Rendszeres bérkiegészítést, magasabb fizetést mindössze néhány intézmény ígérhet, azok is legfeljebb csak a kritikus helyzetben lévő szakmák dolgozóinak. Inkább szociális juttatásokkal – orvoslakás, nővérszálló, sportolási lehetőség, étkezési hozzájárulás – próbálnak kedvezőbb színben feltűnni leendő munkavállalóik előtt.

Szolnoki Andrea főpolgármester-helyettes, szerint Budapesten sem az alapellátásra, sem a fekvőbeteg-intézményekre nem jellemző a szakemberhiány. Ennek ellenére a képviselő-testület az általa fenntartott intézmények fejlesztésével, felújításával igyekszik vonzóbbá tenni a munkahelyeket. Évente 4-5 milliárd forintot költenek ilyen célra. A kiemelt beruházások mellett szinte minden fővárosi kórháznak jut kisebb-nagyobb összeg. Szolnoki Andrea szerint az európai színvonalú felszereltség, a kellemes, új környezet vonzerőt jelent a munkaerő megtartásában.

A szegedi önkormányzat II. Kórházában viszont állandó az orvoshiány az intenzív terápiás és a radiológus szakterületen – mondja Nárai György főigazgató. Hogy ezen változtassanak, a preferált osztályokon kiemelt fizetést adnak. Általános nővérhiány itt sincs, de a pszichiátrián kevés az ágy mellett tevékenykedő szakdolgozó. A szegedi kórházban nincs mód a munkatársak széles körű szociális támogatására, helyette házon belüli kedvezményeket kínálnak: támogatott étkeztetést, beiskolázási segélyt vagy a kamatmentes fizetési előleget. Az intézmény új lakásokat sem tud felkínálni az orvosoknak, de a városi önkormányzatnál pályázhatnak a doktorok néhány szociális garzonra.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Lóránth Ida
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés