hirdetés
hirdetés
2024. május. 16., csütörtök - Mózes, Botond.
hirdetés

Megnyílt a Zsolnay Múzeum

  Pécsett már látogatható a felújított Zsolnay Múzeum; nemcsak külső szépészeti „kezelés” történt, hanem teljes körű építészeti és műszaki renoválás. Az épület kiállítóterét bővítették – így nemcsak lazábban, átgondoltabb elrendezésben tekinthetők meg a műtárgyak, hanem több is kerül a közönség elé belőlük. A tematikus csoportosítás mintegy „idegenvezetőként” kalauzolja a látogatót, akit érintőképernyős monitorok is segítenek az eligazodásban.
  A múzeum felújítása már a 2010-es kulturálisfővárosprojekt része. A látogatók – miután megismerkedtek a régi, felbecsülhetetlen értékű Zsolnay-tárgyakkal, a család történetével, és a porcelánmanufaktúra leghíresebb tervezőinek munkásságával – a folytatást is megszemlélhetik: alakul az együttműködés a múzeum és a Zsolnay-gyár között, melynek keretében a leendő muzeális tárgyakat is meg lehet majd nézni, még az elkészítés pillanataiban.

   A sor végén kullogunk
   A korábbi 14. helyről jelentősen lecsúszott Magyarország az egészségügyi rendszerek helyzetét tükröző Európai Egészségügyi Indexben.   svéd Health Consumer Powerhouse szervezet felmérése alapján 29 ország – a 27 EU-tagállam, Norvégia és Svájc – közül Magyarország 2007-ben a 24. helyre szorult. Az index kiemelten veszi figyelembe „a betegek jogaira és tájékoztatására, a mindennapi kezelésekkel kapcsolatos várakozási időre, a kezelések eredményeire, a rendszer nagylelkűségére és a gyógykezelés elérhetőségére” vonatkozó adatokat. A felmérésben Ausztria bizonyult a legjobbnak – 806 ponttal az elérhető ezerből. Az élvonalat Hollandia, Franciaország, Svájc, Németország és Svédország alkotja; a listát Málta, Szlovákia, Szlovénia, Görögország és Románia zárja.

 MT

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés