hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Megjelent a pályázat a kórházi fertőzések csökkentésére

Kiírták a közfinanszírozott fekvőbeteg szakellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatók részére a 2,2 milliárd forintos keretösszegű új uniós pályázatot.

A hivatalos pályázati oldalon megjelent felhívás szerint országszerte 30-40 nyertes projekt várható, amelyek egyenként legfeljebb 60 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak az Európai Szociális Alap és a magyar költségvetés együttes finanszírozásával.

Mint az az "Infekciókontroll tevékenységek gyakorlati megvalósítása a fekvőbeteg ellátást nyújtó intézményekben" című, EFOP-1.8.21-18 kódszámú pályázati kiírásban olvasható: az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) közlése szerint a fejlett egészségüggyel rendelkező országokban, a jól felszerelt kórházakban ellátott betegek körében minden tízedik betegnél kialakul valamilyen nemkívánatos esemény, melynek következményként az érintett betegek 1%-a meghal. A kórházak fertőtlenítését szigorú előírások szabályozzák. Az előírások maradéktalan betartásával a kórházi fertőzések száma jelentősen csökkenthető.

A támogatási kérelmet benyújtó szervezetek az együttműködés keretében vállalják, hogy:

  • projektjük megvalósításával hozzájárulnak az egészségügyi ellátás során potenciálisan bekövetkező, elkerülhető egészségkárosodással szembeni védelem eléréséhez;
  • felmérik a kórházi fertőzésekkel kapcsolatos, az intézményben meglévő kockázatokat és gyors beavatkozásokat hajtanak végre ezzel kapcsolatban;
  • kialakítják az adott intézményben az "infekciókontroll kapcsolattartó" rendszert;
  • a négy leggyakoribb egészségügyi ellátással összefüggő fertőzés megelőzésére szolgáló, a támogatást igénylőre releváns ellátási csomagot alakítanak ki és vezetnek be.

A támogatási kérelmek benyújtására 2019. június 24-től 2019. július 25-ig van lehetőség. Ezen időszak alatt a támogatási kérelmek értékelése folyamatosan történik.

A MedicalOnline korábbi, e forrást beharangozó írását itt olvashatja.

MedicalOnline
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink