hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Sztetoszkópok és kórházi fertőzések

Az OTSZ Online szerint az intenzív osztályokon használt sztetoszkópok tele vannak olyan baktériumokkal, melyek felelősek lehetnek a kórházi fertőzésekért.

Az Infection Control & Hospital Epidemiology-ban 2018. december 12-én megjelent tanulmány szerint: „a gyakorló orvosok sztetoszkópjai hemzsegnek a baktériumoktól, amelyek egyébként a nosocomiális fertőzésekért is felelősek lehetnek. Ráadásul a szokásos tisztítási módszerek sem elégségesek a probléma megszüntetéséhez. Bár a tisztítás valóban csökkenti a kontaminációt, de nem csökkenti a baktériumok mennyiségét egy kívánatos, „tiszta” értékre, és nem változtatja meg jelentősen a környezeti szennyezettséget. Ilyen módon a sztetoszkópok a kórházi fertőzések (HAI, hospital-aquired infections) hordozói, vektorai lehetnek.”

Jól ismert, hogy a gyakorló orvosok sztetoszkópjait nem fertőtlenítik rendszeresen. Több vizsgálatban is baktérium tenyésztést végeztek, melynek során igazolódott, hogy a sztetoszkópokon methicillin-rezisztens (és érzékeny) Staphylococcusok,  multidrog rezisztens P. aeruginosa, Acinetobacter törzsek, Enterococcusok, Escherichia coli, Klebsiellák, és Streptococcusok lehetnek, írja a lap.

A vizsgálat eredményei megerősítik a CDC (Centers of Disease Control and Prevention) által javasolt szigorú dekontaminációs eljárások szükségességét. A nosocomiális fertőzések megelőzése érdekében a javaslat új elemként azt is tartalmazza, hogy minden betegszobában minden betegre jusson külön sztetoszkóp, és javítani kell a sztetoszkópok tisztítási módszerei is.

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés