hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

UV fénnyel a kórházi fertőzések ellen

Az ultraibolya fénnyel működő dezinfekciós technikák segítségével akár 97,7%-kal csökkenthető a patogének száma a műtőhelyiségekben, közölte az OTSZ Online.

Az American Journal of Infection Control című lapban megjelentvizsgálatban a kifejezetten a műtőkben, betegszobákban, illetve más egészségügyi helyiségekben történő használatra kifejlesztett PurpleSun nevű ultraibolya (UV) technika hatásait elemezték. Az eddigi adatok szerint a módszer hozzájárulhat a kórházban szerzett fertőzések számának csökkenéséhez.

A cikk szerzői három New York-i kórházban 100 különböző sebészeti esetből több mint 3000 mikrobiológiai mintát gyűjtöttek be. Ezt követően azt elemezték, hogy a mintákban milyen arányban mutathatók ki a kórházi fertőzések kialakulásában szerepet játszó patogének a PurpleSun technológiai alkalmazása után, illetve annak hiányában. Az eredmények szerint a fény a patogének többségét elpusztította.

A PurpleSun egy egyedülálló technológiája abban áll, hogy szabadon hajlítható elemeket tartalmaz, ami lehetőséget nyújt arra, hogy a különböző berendezéseket körbe vegyék vele, továbbá abban, hogy öt felszíni pontról képes fényt kibocsátani. Az optimális hatás eléréséhez 90 másodperces intervallumokban nagy intenzitású UV fény létrehozására képes.

Bár a szerzők szerint az UV technológia a jövőben sem helyettesítheti a kémiai anyagokkal végzett manuális tisztítást és dezinficiálást, de javíthatja a kórházi környezet tisztasági fokát, melynek eredményeként csökkenhet azon patogének száma, melyek kórházi fertőzéseket okozhatnak.

A teljes információ

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés