hirdetés
hirdetés
2024. május. 19., vasárnap - Ivó, Milán.
hirdetés

Meghatározó az első hét

Az akut pankreatitisz prognózisát alapvetően meghatározza az egyéb szervek funkciójának károsodása – állapították meg brit kutatók. A funkciózavar időtartama is fontos: ha 48 órán belül rendeződik, ritkán vezet halálhoz, míg ha három napnál is tovább húzódik, a betegek több mint egyharmada meghal.

Az akut pankreatitiszben elhunyt betegek mintegy harmadánál-felénél a betegség első hetében progresszív szervkárosodás következtében áll be a halál. A későbbi – a kórházi felvételt több mint egy héttel követő – halálesetek oka inkább helyi szövődmény (például a hasnyálmirigy nekrózisa), de az előzmények között ilyenkor gyakrabban találkozunk szepszissel is.

A brit kutatócsoport arra kereste a választ, hogy van-e összefüggés az akut hasnyálmirigy-gyulladás első hetében kialakuló, átmeneti, illetve perzisztáló szervfunkciós zavarok és a beteg túlélése között, valamint az elhúzódó szervkárosodás és a később kialakuló lokális szövődmények között (Gut 2004;53: 1340–1344). Ehhez 290 akut pankreatitisz diagnózisával kórházba került beteg adatait dolgozták fel.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Szabó Éva
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés