hirdetés
hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Megfékezhető járvány?

Herpes genitalis vakcina

Amerikai kutatók bejelentették, hogy néhány éven belül elkészül a herpes genitalis elleni védőoltás. A vakcina azonban korántsem hatékony mindenkinél, és nem biztos, hogy segítségével megállítható a betegség terjedése. A herpes simplex vírus glikoproteinjének D-alegységét tartalmazó, amerikai kutatók által kifejlesztett védőoltás kipróbálásáról számolt be a Lancet.

A két multicentrikus, kettős vak, véletlen besorolásos vizsgálatba 2714 főt (978 nőt és 1736 férfit) vontak be. A vizsgálat valamennyi alanyának olyan állandó szexuális partnere volt, akinek az anamnézisében herpes genitalis szerepelt. Az első vizsgálatban csak a HSV-1- és HSV-2-szeronegatívak vehettek részt, míg a második vizsgálat alanyainak szerológiai státusa heterogén volt.

Az oltásnak köszönhetően az első vizsgálatban a nők 38 százalékánál, a másodikban pedig négy százalékuknál nem alakult ki a betegség. Az utóanalízisek során kiderült, hogy a HSV-1-re és a HSV-2-re egyaránt szeronegatív nők körében ez 73 százalékos hatékonyságnak felel meg. Férfiaknál és szeropozitív nőknél az oltás egyelőre nem hatásos, mert a fertőzés kivédésének hatásfoka nem érte el a szignifikáns szintet.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Varga Zoltán
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés