hirdetés
hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Megduplázódhat a daganatok száma

Két onkológiai kongresszus

Az ESMO (European Society for Medical Oncology) október utolsó napjaiban Bécsben tartotta 29., a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság november közepén Budapesten 3. kongresszusát. Számos neves európai szakember mindkét helyszínen megtartotta előadását. A budapesti esemény kiemelkedő sikerű újítása volt a „betegnap”.

Míg az összes daganattípusra kivetített halálozási arány a fejlett országokban a legmagasabb, addig a fejlődő országokban a méh, a méhnyak, és a máj daganatos megbetegedéseinek kiugróan magas száma a jellemző, ami a térségben gyakran előforduló hepatitis B- és egyéb fertőzésekre vezethető vissza. A jóléti társadalmakban tapasztalható nagyszámú rákos megbetegedés kialakulásának három fő oka a nyugati életforma, az egyre fiatalabb korban elkezdett dohányzás és a korai érintkezés rákkeltő anyagokkal – derül ki a WHO röviddel ezelőtt közzé tett jelentéséből. Mindkét onkológiai kongresszuson számos részletről és újdonságról hallhattunk.

Bécs, október 29–31.

Közel 10000 regisztrált résztvevővel zajlott az Európai Onkológiai Társaság 29. kongresszusa. A szerteágazó témák közül csak néhányat ragadhatunk ki – igyekeztünk olyanokat választani, amelyekről az amerikai Klinikai Onkológusok Társaságának (American Society of Clinical Oncology, ASCO) júniusi, New Orleans-i konferenciája kapcsán – ez évi 14. számunkban – nem esett szó.

Gasztrointesztinális strómatumorok

Sokáig úgy tartották, hogy a gasztrointesztinális strómatumorok (GIST) nem mindegyike malignus. Később azonban átalakították a besorolást, mivel kiderült: minden ilyen daganatnak van bizonyos malignitási hajlama. Ennek az átminősítésnek, az utóbbi években elérhetővé vált imatinibnek és az ezzel megerősödött multidiszciplináris kezelési szemléletnek köszönhetően jelentős javulás következett be az ellátásban: klinikai bizonyítékok jelentek meg az optimálisnak mondható lefolyás megvalósulásáról.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Varga Zoltán
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés