hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Gyógyítás

Meditáció az alvászavarok kezelésében

Az alvással foglalkozó szakemberek 23. éves konferenciáján, a Sleep 2009-en számoltak be arról a kutatásról, amely szerint a napközben gyakorolt relaxációs technikák segítik az éjszakai pihenést.

A vizsgálatot vezető dr. Ramadevi Gourineni, az Evanstoni Memorial Kórház insomnia-programjának vezetője szerint az alvászavar a napi 24 órás túlingereltség (hyperarousal) következménye, és az eredmények szerint jól kezelhető relaxációs módszerekkel, többek között meditációval.

A kutatásban részt vevők 2 hónapig gyakorolták a meditáció egyik formáját (Kriya Yoga), és alvásnaplót vezettek, majd ez követően arról számoltak be, hogy megnőtt alvási idejük, alvásuk hatásfoka, minősége javult, hamarabb aludtak el és könnyebben ébredtek, valamint hangulatuk is jobbá vált. A depressziós páciensek depressziójuk javulását érzékelték. A vizsgálatban részt vevők a meditációs oktatáson kívül arról is információkat kaptak, hogyan fejleszthetik egészségüket mozgás, helyes táplálkozás, a normális testsúly elérése és stresszmenedzsment révén.

Kazai Anita

 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés