hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Mától egy hétig vizet prédikálnak

Hétfőtől egy héten át tart a táplálkozástudományi intézet általános iskolák számára meghirdetett vízfogyasztást népszerűsítő programja.

Mint közleményében írja az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ), az úgynevezett Happy-hét program célja, hogy növekedjen a gyermekek víz-, és csökkenjen a cukrosüdítő- fogyasztása, hozzájárulva ezzel is a gyermekkori elhízás megelőzéséhez. Ehhez azt is el akarják érni, hogy a mosdókon kívül is minden iskolában hozzáférhető legyen az ingyenes ivóvíz.

A Happy-hét keretében az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) segítségével az iskolák egy részét vízforgalmazó cégek látják el ballonos vagy palackozott vízzel, máshol az iskolai étkezőbe, osztálytermekbe kihelyezett, vízzel teli kancsókkal és egyéb módon biztosítják a mosdón kívüli vízvételt. Ezenfelül a program oktatásra épül, amely során a tanulók az OÉTI által kidolgozott feladatok, interaktív oktatóanyag segítségével megismerkednek az egészséges folyadékfogyasztási szokásokkal.

Az idén negyedik alkalommal meghirdetett akciónak az ÁNTSZ közleménye szerint már számos eredménye van. Az évek során több iskolában beszüntették a cukros üdítők árusítását, míg máshol ivókutakat, ballonos vízadagolókat helyeztek ki.

Az OÉTI programjában tavaly összesen 110 oktatási intézmény 30 ezer tanulója vett részt, míg az idei programhoz már 135 oktatási intézmény 41 ezer iskolása és óvodása csatlakozott.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink