hirdetés
hirdetés
2024. május. 14., kedd - Bonifác.
hirdetés

Másként fűzött gyöngyök

A fehérjéket jelölő genetikai kód mellett egy második kód is létezik a DNS-ben, állítják az izraeli Weizmann Intézet és az amerikai Northwestern University kutatói. Az elsőre épülő második a nukleoszómák elhelyezkedését határozza meg. A felfedezés hozzásegíthet a gének aktiválásának megértéséhez.

A DNS-hez bázisos fehérjék (hisztonok) kötődnek, az így kialakuló struktúra a kromatin. Alapegységei a nukleoszómák, amelyeket a négyféle hisztonból álló, gyöngyszemhez hasonló mag és a köré rendeződő, kettős helikális szerkezetű DNS-molekula alkot. A nukleoszómák 11 nanométer átmérőjű, kerekded alakzatok. Egy „gyöngyre” 1,65 menetnyi DNS csavarodik, majd a DNS a következő „gyöngyön” folytatódik. Egy menetben 147 DNS-egység, bázispár fér el, egyetlen kromoszómában 225 millió bázispár hosszúságú is lehet egyetlen DNS molekula. Minden emberi sejtben körülbelül 30 millió nukleoszóma található.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
DR. JÉKI LÁSZLÓ
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés