2020. augusztus. 06., csütörtök - Berta, Bettina.
hirdetés
hirdetés

Márciustól magyar elnöke lesz az Európai Radiológusok Társaságának

Márciustól magyar elnöke lesz a mintegy 50 ezer szakembert tömörítő Európai Radiológusok Társaságának; Palkó András, a szervezet jelenlegi alelnöke az I. európai radiológiai nap alkalmából rendezett budapesti konferencia sajtótájékoztatóján beszélt a terveiről.

hirdetés

Palkó András elmondta: tavalyelőtt választották meg az európai szervezet úgynevezett második alelnökévé, majd tavaly automatikusan vált első alelnökké. A szervezet szabályzata alapján lesz márciustól egy éven át a társaság elnöke. Palkó András közlése szerint azt követően még egy esztendőre "levezető elnök" lesz, akkor az Európai Unió szerveivel, intézményeivel való kapcsolattartás lesz a feladata.

Hozzátette, hogy ezekről a pozíciókról interneten szavaznak a világ második legnagyobb, a kontinens valamennyi nemzeti társaságát magában foglaló radiológiai szervezetének tagjai, rendszerint az éves kongresszus előtt. Az idei, március elején Bécsben tartandó rendezvényen mintegy 20 ezer szakember vesz majd részt, ott mutatják be az új szakorvosi berendezéseket is.

Palkó András rámutatott arra: az Európai Radiológusok Társaságának egyik fontos feladata a radiológusokat érintő "jogalkotás és jogalkalmazás megfelelő szakmai befolyásolása", illetve a tudományos-szakmai résztvevők összefogása. Az egyes országok szakemberei nagyon különböző szinten képzettek, ezért az egységes európai szakvizsga megvalósítása érdekében is tesznek a közeljövőben lépéseket - mondta a szakember.

Battány István, a Magyar Radiológusok Társaságának elnöke kiemelte: jelenleg a radiológia (képalkotó diagnosztika) az egyik legdinamikusabban fejlődő orvosi szakterület. A terápia számára állítanak fel diagnózisokat, emiatt "széles szakmai tudással kell rendelkezniük a radiológusoknak".

Az elvándorlás nem, az elöregedés jellemző

Mint elmondta, a magyarországi kórmeghatározások száma nem marad el az európai átlagtól, ez a szint azonban csak úgy tartható, ha egy magyar radiológus műszakonként átlagban 35 diagnózist készít. Ezt a túlterheltséget remélhetően csökkenti majd a radiológiai eljárások digitalizálása, illetve a hagyományos műszerek korszerűsítése.

A radiológia számos új eljárását még a szakmabeliek sem mindig ismerik, így az egyes államok sem finanszírozzák azokat. A szakmai szervezet szeretné elérni, hogy a közvélemény jobban megismerhesse a radiológusok munkáját, a szakma korszerű módszereit és eredményeit - közölte a társaság vezetője.

Tájékoztatása szerint ma 1468 szakembert tartanak nyilván Magyarországon radiológusként vagy röntgenológusként, közülük 954-nek van érvényes működési nyilvántartási igazolása. Battány István megjegyezte, ebben a szakirányban nem jellemző a nagy arányú elvándorlás, de nem lehet azt mondani, hogy egyes térségekben ez nem hiányszakma, mert "a területi eloszlás borzasztóan egyenetlen".

Kitért arra, hogy a radiológus társadalomra jellemző az elöregedés, s amelyik kórházban nincs radiológus státusz, ott jellemzően nem vesznek fel ilyen végzettségű szakorvost. Emiatt kevesebben tudnak bekerülni a frissen végzettek közül ebbe a rendszerbe, mint ahányan szeretnének.

Az 1. Európai Radiológiai Nap

Forrai Gábor osztályvezető főorvos elmondta: a Magyarországon 2001 óta végzett mammográfiás szűrés segítségével 30 százalékkal sikerült csökkenteni az emlőrák okozta halálesetek számát, ez világviszonylatban is jó aránynak számít.

Baranyai Tibor címzetes egyetemi tanár arról beszélt, hogy az időben végzett szűrésekkel meg lehet előzni a rákos megbetegedéseket. Beszámolt arról, hogy nemrég Sopronban 3 ezer emberen végeztek vesevizsgálatot, és 30 olyan embernél találtak tumort, akiknek egyáltalán nem volt fájdalmuk.

Az Európai Radiológiai Társaság először hirdette meg az Európai Radiológiai Napot, február 10-ére, a német Wilhelm Conrad Röntgen, a radiológiát megalapozó, első fizikai Nobel-díjas kutató halálának évfordulójára. A rendezvények célja, hogy konferenciákon, előadásokon népszerűsítsék, tudatosítsák a radiológia progresszív szerepét. A legtöbb nemzeti társaság, köztük az 1992-ben alapított magyar szervezet csatlakozott a kezdeményezéshez.

A budapesti konferencián a magyar képalkotó diagnosztikai szakma aktuális helyzetéről és terveiről tanácskoznak. A Szegedi Tudományegyetem radiológiai klinikáján csütörtökön nyílt napot tartanak, a Zala Megyei Kórházban pedig bemutatják az ultrahangos és a mammográfia orvosi vizsgálatokat, a digitális röntgent, valamint a CT-t (komputertomográf) és az úgynevezett MR-vizsgálatot.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!