hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

Már az amiloid plakkok előtt megkezdődnek a memóriaproblémák Alzheimerben

Egy amerikai kutatócsoport az Alzheimer-kór „tyúk vagy tojás” problémáját vizsgálta új eszközökkel, és arra az eredményre jutott, hogy a memória romlása már az amiloidlerakódások megjelenése előtt is kimutatható.

A VA San Diego Healthcare System kutatócsoportja a Neurology című folyóiratban közölt cikkében arról számolt be, hogy már az Alzheimer-kór fő tünetének tekintett amiloid plakkok megjelenése előtt tapasztalhatók memóriaproblémák az idős populációban.

A kutatócsoport által szervezett vizsgálatban 747 egészséges ember vett részt, átlagéletkoruk 72 év volt. A vizsgálat kezdetén a résztvevők neuropszichológiai teszteket kaptak, majd mérték az ezeken elért összpontszámukat, amelyek alapján normál gondolkodású és memóriájú, apróbb és enyhébb kognitív károsodással rendelkező csoportokba osztották az alanyokat, akiken agyi képalkotó vizsgálatokat is végeztek az amiloid plakkok mérésére, valamint a vizsgálatokat négy évig minden évben megismételték.

123rf
123rf

Az eredmények szerint azoknál az alanyoknál, akiknél már a vizsgálat kezdetén kimutatható volt valamilyen apróbb vagy enyhe memóriaprobléma, az amiloid plakkok felszaporodásának üteme gyorsabb volt, mint a normál memóriájú csoportban. Ezen felül a memóriagondokkal küzdőknél gyorsabban vékonyodott az entorhinális kortex, az az agyi régió, amelyet az Alzheimer-kór már igen korai szakaszában érint. Másrészről viszont a kutatók azt is megfigyelték, hogy az enyhe kognitív funkcióvesztéssel jellemezhető alanyok agyában már a vizsgálat kezdetekor több amiloid lerakódás volt kimutatható, ezért nem mondható el, hogy az akkumuláció aránya a vizsgálat során gyorsabb lett volna, mint a normál gondolkodási képességűeknél, ugyanakkor az entorhinális kortex vékonyodása és a hippocampus zsugorodása náluk is egyértelműen gyorsabban következett be, mint az egészséges gondolkodási tartományban teljesítő alanyoknál.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink