hirdetés
hirdetés
Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 4
#1
Medical Online >> Rovatok >> tudomány
2020-02-05

Az Alzheimer-kór „tyúk vagy tojás” problémáját vizsgálva kutatók arra az eredményre jutottak, hogy már az amiloidlerakódások megjelenése előtt is kimutatható a memória romlása.

#2
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2018-08-03

Noha a gyógyszeriparban jelenleg megtorpanás tapasztalható a demenciaellenes szerek kutatása terén, számos úton próbálkoznak új gyógyszerek kifejlesztésével.

#3
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2014-03-26

Puskás Ferenc, Ronald Reagen, Agatha Christie, Peter Falk… és folytathatnánk a sort. Mi a közös valamennyiüknél? Mindannyian Alzheimer-kórral élték le életük utolsó éveit.

#4
Medical Tribune IV. évf.18. szám
Medical Online
2006-09-01
Az Alzheimer-kór terápiás lehetőségei A ma alkalmazott gyógyszerek többsége csupán tüneti terápiát tesz lehetővé, de már klinikai fázisba jutott néhány olyan gyógyszer, amely az Alzheimer-kór hátterében meghúzódó morfológiai elváltozásokat célozza. A 65 év feletti népesség 5–10 százalékát érintő, a személyiség torzulásával és progresszív demenciával járó Alzheimer- kór (AD) megelőzése napjainkban még nem lehetséges. Az életkor előrehaladtával a betegség előfordulási gyakorisága ötévenként megduplázódik. A jelenleg alkalmazott gyógyszerek célpontját a neurotranszmitterek jelentik; a szinapszisokban a kolinerg és glutamát jelátvitelt próbálják befolyásolni kolinészteráz- gátlók és az N-metil-D-aszpartát- antagonisták segítségével. Bár ezek a tüneteket enyhítik, az AD kialakulásában központi szerepet játszó amiloidplakkokra nem hatnak, így a betegség kimenetelét sem befolyásolják. A kolinészteráz-gátlók (donepezil, rivastigmin, galantamin) az acetil-kolin lebontásának gátlásával biztosítják a neurotranszmitter nagyobb koncentrációját. Hasonló megfontolásból alkalmazzák az acetil-kolin felszabadulását elősegítő kolinerg agonistákat (epibatidin, DMAC) is. A memantin a súlyos neuronkárosodást előidéző glutamáttal szemben védi az idegsejteket. Tapasztalatok szerint kolinészteráz-gátlókkal kombinálva hatékonyan lassítja az Alzheimer- kór tüneteinek progresszióját. Az oxidatív sokk kivédése érdekében alkalmazhatók antioxidánsok is. A Parkinson-kórban alkalmazott MAO-B-bénító selegilin hatékonynak bizonyult a dementálódás ütemének lassításában, hasonlóképpen a C- és E-vitaminhoz, alfa- tokoferolhoz és a gingko biloba növényből készített kivonathoz.
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A magyar lakosság mintegy negyedét tekinthetjük egészségtudatosnak, akiknek van kellő energiájuk ahhoz, hogy mindennapjaikat az egészségük fenntartását is figyelembe véve szervezzék, és egészségben éljenek.

Népszerű tévhit – amely mostanában egyre inkább megváltozóban van –, hogy a SARS-CoV-2 lassabban változik, mutálódik, mint más vírusok.