hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

Új módszer az agy fiatalítására

Egy izraeli-amerikai kutatócsoport olyan képalkotó módszert fejlesztett ki, amellyel mérhetővé tették az agy öregedési folyamatát, majd egy gyulladásgátló készítménnyel képesek voltak lelassítani, illetve megállítani ezt a folyamatot.

A Ben Gurion University és a University of California kutatócsoportja a Science Translational Medicine folyóiratban publikált két cikkében arról számolt be, hogy egy újonnan kidolgozott képalkotó módszerrel megfigyelhetővé tették az agy bizonyos öregedési folyamatait, másrészt egy kismolekulás gyulladásgátló szerrel képesek voltak lassítani illetve megállítani a degenerációt.

A két cikk az alábbi linkeken érhető el: Paroxysmal slow cortical activity in Alzheimer's disease and epilepsy is associated with blood-brain barrier dysfunction; Science Translational Medicine (2019), és Blood-brain barrier dysfunction in aging induces hyperactivation of TGFβ signaling and chronic yet reversible neural dysfunction" Science Translational Medicine (2019).

Forrás: 123rf
Forrás: 123rf

A kutatócsoport eredetileg az epilepszia és az Alzheimer-kór kialakulásának folyamatát, képi megjelenítésének lehetőségeit tanulmányozva fedezte fel, hogy az agy öregedésében kulcsszerepet játszik egy gyulladásos folyamat. Ennek során a vér-agy gátat átlépi, és az agyban is kimutathatóvá válik az albumin nevű fehérje, ami normál esetben csak az agyon kívül képződik, valamint a sejtosztódást kontrolláló TGF-β fehérje. Ezt a jelenséget egy dinamikus kontraszt-erősítéses képalkotó módszerrel mutatták ki (DCE – dynamic contract enhanced imaging).

Megfigyelték, hogy az agyban a gyulladásos folyamatok beindulását követően elektroenkefalográffal (EEG) mérhető paroxizmális lassú hullámú események (PSWE – paroxysmal slow wave events) jelennek meg. Amennyiben albumint juttatnak fiatal egerek agyába, ezek a folyamatok beindulnak, és hamarosan a fiatal egerek agya elöregszik, és demens, idős társaikhoz hasonló teljesítményt mutatnak a kognitív tesztek során.

A kutatócsoport kifejlesztett egy IPW nevű kismolekulás hatóanyagot, amely képes az agyban a gyulladásos folyamatot leállítani, sőt, képes volt az áteresztővé vált vér-agy gátat meggyógyítani, védő szerepét helyreállítani. A felfedezés nemcsak az öregedéssel járó demencia kezelésében bizonyulhat hasznosnak, hanem az agyban jelentkező gyulladások, stroke, agyrázkódás és traumatikus agysérülések kezelése esetén is hatásosnak bizonyulhat a jövőben.

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink