hirdetés
hirdetés
2024. május. 13., hétfő - Szervác, Imola.
hirdetés

Már árulják a gyógyszert a kutaknál

A gyógyszerek forgalomba hozataláról szóló, lapzártánk idején módosított rendelet szerint a gyártók engedélyétől függetlenül minden olyan gyógyszer kikerülhet a patikákból, amelyet az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) erre alkalmasnak talál. Elsőként a Mol kutak polcaira kerültek ki a készítmények.

Január végén kapta meg az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattól (ÁNTSZ) a patikán kívül is árusítható orvosságok forgalmazására az engedélyt a Mol, így január 24-e után egyelőre csak öt kúton, de megkezdte a láz- és fájdalomcsillapítók forgalmazását a legnagyobb hálózattal rendelkező cég. Lapunk információi szerint a benzinkúthálózatok közül elsőként a Shell, míg a hipermarketek közül a Penny Market kérvényezte az engedély kiadását. Rajtuk kívül szeretne gyógyszert árulni az Agip, az Auchan és a Tesco is; a brit áruházlánc gyógyszertárakat is alapítana üzleteiben. Az ÁNTSZ tájékoztatása szerint eddig 40 cég jelezte, hogy élne a januártól hatályba lépett – a patikaliberalizációt is lehetővé tévő – törvény adta lehetőséggel, de arra számítanak, hogy ez a szám még emelkedik. A hatóságnak 30 nap alatt kell elbírálnia a kérelmeket.
Az Országos Gyógyszerészeti Intézet már korábban elkészítette annak a 289 gyógyszernek a listáját, amelynek forgalmazását engedélyezi, a gyógyszergyártó cégek azonban sorozatban vonták vissza korábbi hozzájárulásukat ahhoz, hogy termékeik szerepeljenek rajta. A mintegy tucatnyi cég között megtalálható a Richter Gedeon, a TEVA, a Wyeth, a Scholl és a Hansaplast. (Hasonlóan határozott, de gazdasági okokkal indokolta lépését a Béres Zrt.) Az ügy hátterében az áll, hogy több patika bojkottal fenyegette meg a gyártókat: ha kiengedik gyógyszereiket a patikán kívüli forgalomba, ők nem ajánlják majd azokat a betegeknek, és helyi reklámozásukat sem engedélyezik. Az Országos Kereskedelmi Szövetség a Gazdasági Versenyhivatalnál támadta meg – a többi közt – emiatt a Magyar Gyógyszerész Kamarát, amely azonban úgy véli: betartják a jogszabályokat és álláspontjukat meg tudják védeni.
Az egészségügyi miniszter lapzártánk idején úgy döntött, hogy a közösségi joggyakorlatnak megfelelően úgy módosítja a gyógyszerek forgalmazásáról szóló rendelkezést, hogy a gyártók engedélyétől függetlenül, az OGYI döntése alapján minden olyan orvosság bekerülhet a szabad forgalomba, amelyet erre a hatóság alkalmasnak talál. (Így várhatóan olyan termékek is patikán kívülre kerülhetnek, amelyek ilyetén forgalmazására a cég korábban sem adta áldását – ilyen például a sanofi-aventis egyik terméke.) A törvény végrehajtási utasításában 33 olyan hatóanyagot nevesítettek, amelyekből a készülő gyógyszerek árusíthatók patikán kívül is; zömük egyszerűbb fájdalomcsillapító, vitamin, allergia elleni készítmény, orrcsepp – ilyenek szerepelnek az OGYI 289-es listáján is. Kikötötték a jogszabályban azt is, hogy csak olyan orvosság kerülhet ki a gyógyszertárakból, amelyek alkalmazása előtt az öndiagnózis egyértelműen felállítható, és még jelentősebb túladagolása sem jár komoly kockázattal.
A gyógyszergazdaságossági törvény értelmében ahhoz, hogy egy szer kikerülhessen a patikákból, számos feltételnek kell megfelelnie. Minden árusítóhelynek be kell jelentenie például a gyógyszer forgalmazásáért felelős személy nevét az ÁNTSZ-nek. Az orvosságokat zárt szekrényben kell tartani, biztosítva a szakszerű tárolást. Patikaszert csak 14 éven felülieknek árusíthatnak. A forgalmazónak az ott kapható gyógyszerek betegtájékoztatóját írásos formában is elérhetővé kell tennie, valamint olyan elektronikus – telefonos vagy internetes – tájékoztató rendszert működtetnie, amelynek segítségével a beteg hozzájut a szükséges információkhoz a készítményekről. Az üzletek a gyógyszereket csak gyógyszer-nagykereskedőktől szerezhetik be és csak a fogyasztónak adhatják tovább. A gyógyszerek reklámozása, promóciója, illetve kedvezményes kínálata terén az árusítóhelyeknek is be kell tartaniuk a hatályos szabályokat.
A feltételeket kiegészítette, illetve tovább pontosította a törvény végrehajtási rendelete, amely szerint az üzletek a gyógyszereket más termékektől elkülönítve vagy önálló polcon forgalmazhatják. Jelezniük kell ugyan, hogy orvosságot árulnak, de ez nem lehet olyan felirat, amelyből a vevő azt a téves következtetést vonhatná le, hogy gyógyszertárban jár. A patikaszerek közvetlenül élelmiszer és vegyi áru mellé nem helyezhetők. Az orvosságok ajándékként, mintaként vagy vásárlásra jogosító utalvány ellenében nem adhatók el.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
LOSONCZI GERGELY
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés