hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

 

Tudomány

Makacs tévhitek a védőoltások és az autizmus kapcsolatáról

A kutatók már régen megcáfolták azt a korábbi felvetést, hogy bizonyos vakcinák elősegítenék az autizmus kialakulását, a közvéleményben azonban változatlanul tartja magát az aggodalom a védőoltások veszélyeivel kapcsolatban.

A PLoS Biology című lap cikke gyermekgyógyászok, társadalomtudósok, oltási szaktanácsadók, tudománytörténészek és antropológusok bevonásával arra keresi a választ, miért nem sikerül kiűzni a fejekből a védőoltások és az autizmus esetleges kapcsolatáról korábban felvetődött, később azonban számtalanszor cáfolt állítást.

A probléma gyökere egészen pontosan 1998-ra nyúlik vissza, amikor Andrew Wakefield egy viszonylag szűk betegcsoporton szerzett tapasztalatok alapján azt állította, hogy az MMR (kanyaró-mumpsz-rubeola) oltás fokozza az autizmus kockázatát. Az azóta eltelt több mint egy évtized kutatásai meggyőzően bizonyították, hogy nem ok-okozati kapcsolatról, hanem valószínűleg csupán véletlen időbeli egybeesésről van szó, ennek ellenére a felmérések szerint minden negyedik amerikai még ma is szilárdan hiszi, hogy a védőoltás autizmust okoz. Ennek fényében nem meglepő, hogy 2008 első felében a legnagyobb kanyarójárvány söpört végig az Egyesült Államokon azóta, hogy 2000-ben kanyarómentesnek nyilvánították az országot. Emellett a mumpsz is ismét felütötte a fejét, melyeket ugyancsak a gyanúba fogott kombinált MMR vakcina lenne hivatott megelőzni. Az újra és újra megjelenő járványok hátterében egyértelműen az MMR oltás iránti bizalom megrendülése áll.

Nehéz feladat előtt állnak tehát azok a szakemberek, akik a tévhitek eloszlatása mellett kötelezték el magukat. Nem könnyíti meg a dolgukat az internetes adatdömping sem, a témával kapcsolatban ugyanis rengeteg téves vagy félinformáció kering a világhálón.

A szakembereknek nem szabad megelégedniük azzal, hogy széles körben hozzáférhetővé teszik a védőoltások és az autizmus összefüggését kétségbevonhatatlanul cáfoló tudományos tényeket, hanem ki kell találniuk azt is, hogy a kutatások üzenetét hogyan tudják hitelessé tenni és elfogadtatni a laikusokkal, akik hajlamosak arra, hogy csak a saját – és nem feltétlenül helytálló – álláspontjukat alátámasztó információkat szemezgessék ki az adatok tengeréből.

Dr. Simonfalvi Ildikó

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink