hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.

Májusra kapnak új gazdát

Jövő év május elsejével venné át az állam a járóbeteg-szakellátást nyújtó egészségügyi intézményeket - derült ki csütörtökön az Országgyűlésben.

Az egészségügyi bizottság erről a már a parlament előtt lévő egészségügyi salátatörvényhez nyújtott be módosító javaslatot.

Ebben az évben január elsejével a megyei és a fővárosi önkormányzat fenntartásában álló intézmények, majd május elsejével az összes fekvőbeteg-ellátó intézmény került állami fenntartásba. Az egészségügyi ágazatvezetés korábban azt tervezte, hogy a járóbeteg-szakellátó intézményeket 2013. január elsejével vennék át.

Az egészségügyi bizottság módosító indítványában a szakrendelők május elsejei átvételének előkészítő szabályozására tett javaslatot. Kivétel lesz, ha a helyi önkormányzat úgy dönt, hogy továbbra is ellátja ezt a feladatot. Erről az önkormányzatoknak 2013. február 15-ig kell nyilatkozniuk az egészségügyért felelős miniszternek.

Ha az önkormányzat nem hoz döntést, abban az esetben a járóbeteg-szakellátást nyújtó egészségügyi szolgáltató állami tulajdonba kerül, s az intézmények fenntartója a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) lesz. Azon önkormányzatokkal, amelyek 2013. májusát követően is gondoskodni kívánnak járóbeteg-szakrendelőik feladatellátásáról, feladatátvállalási megállapodást kell kötni - olvasható a javaslatban.    

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink