hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Egészségipar

Magzatmodellek

Terhességi ultrahanggal manapság egyre könnyebb a különböző fejlődési rendellenességek szűrése. E módszerek ráadásul lehetővé teszik, hogy a szülők még magzatként pillanthassák meg gyermeküket. Londoni képzőművészek most brit orvosokkal együttműködve még ennél is tovább mentek: most már akár kézbe is lehet venni a magzatok életnagyságú, kézzel fogható modelljeit.

Jorge Lopes, a londoni Royal College of Art brazil hallgatója a különböző, orvosi diagnosztikai képalkotó technikák alkalmazását felvételeket kombinálta az úgynevezett gyors prototípus gyártó rendszerekkel. Ez utóbbiak alkalmasak arra, hogy számítógépen tervezett, vagy térbeli szkennerekkel letapogatott testekről rendes térbeli, valóságos testet „nyomtassanak”. A képzőművész által használt gyors prototípus-alkotó gép úgy működik, mint egy tintasugaras nyomtató; a különbség az, hogy a levegőn megszilárduló polimert használ tinta helyett, és rétegeket nyomtat, amelyekből aztán térbeli alakzat – a kívánt test – épül fel.

Lopes ultrahangos, 3D ultrahangos, CT, és MRI felvételeket képes nyomtatvánnyá alakítani, és archív képekből számos érdekes szobrot állított már elő. A technika gyakorlati haszna egyértelmű: érdeklődő szülők számára elsősorban kuriózum jellegű szolgáltatásként jöhet szóba, de a tudományos kutatók számára is segítséget nyújthat. Olyan esetekben lehet például tanulságos az alkalmazása, amikor nem hétköznapi pillanatnyi állapotot, fejlődési rendellenességet vizsgálnának behatóbban az orvosok. Ilyen lehet például az ötvenezer terhességenként átlagosan egyszer előforduló sziámi magzatok kialakulása és fejlődése, vagy a ritka és veszélyeztetett állatfajok egyedfejlődése.

FigyelőNet

cimkék

hirdetés

Könyveink