hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Magyarország kivétel

Míg Amerikában 67 százalékos a rákbetegek ötéves túlélése, nálunk 38 – idézi fel az adatokat a Vasárnapi Hírek.

A WHO, a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap adatainak felhasználásával egy belga orvoscsapat készített vizsgálatokat, melyek megállapították: Kelet-Európában alacsonyabb volt a rákos megbetegedések és mégis magasabb a rákhalálozások száma, mint Nyugat- Európában. Magyarország kivétel: betegszámban ugyanis nyugati, halálozásban viszont kelet-európai állapotokat mutatunk.

Több mint 20 éve van ugyan országos rákregiszterünk, de sem a túlélési mutatókról, sem a gyógyulási arányokról nincs semmiféle adat. Azt tudjuk, hogy hányan betegedtek meg, azt is, hányan haltak meg, de arról csak sejtések és következtetések vannak, hogy ki, milyen stádiumban jutott el az orvoshoz, mikor kapta meg a megfelelő diagnózist. Arról pedig, hogy az országon belül milyen egyenlőtlenségek lehetnek, az orvosok sokat mesélnek: folyamatos orvosi kontroll mellett fel nem fedezett daganatról, ami már olyan áttéteket képezett, hogy késő lett bármit is tenni, félrediagnosztizált betegről, akinek baját csak súlyosbította a rossz kezelés.

Nemrégiben Poller Imre onkológus készített tanulmányt arról, hogy a budapesti, igen jelentős rákgyógyító kapacitások szinte szétporladtak a hatalmas, saját onkológiai kapacitás nélküli közép-magyarországi terület ellátásában. Az is kérdés persze, hogy a korszerű eszköz mellé van-e elegendő megfelelő szakember, vagy a finanszírozó (azaz az állam) szabta korlát mennyi vizsgálatot enged meg.

Egy friss felmérés pontos képet ad arról is, maguk a betegek mit is éreznek a drámai helyzetből. A megkérdezettek válaszaiból kiderült: Magyarországon több mint két hónap szükséges ahhoz, hogy a diagnózis után a szükséges kezelést megkapják a betegekolvasható a vasarnapihirek.hu-n.

(forrás: Vasárnapi Hírek)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés